Fem svimmade på blodig opera

NYHETER

Teaterchef Kjerstin Dellert: Publiken måste vara känslig

1 av 3 | Foto: ALEXANDER KENNEY
Stark självmordsscen Självmordsscenen som chockar publiken. Huvudpersonen Lucia (Tua Åberg) skär i ren desperation upp sina handleder och blodet sprutar. Under genrepet och premiären av Donizettis opera Lucia di Lammermoor har fem personer svimmat och en förts till sjukhus.

Den blodiga operan chockar publiken.

Fem personer har svimmat under föreställningen. En har förts till sjukhus i ambulans.

Försvarsminister Björn von Sydow som satt i publiken bar själv ut en av dem.

Redan på genrepet till Donizettis opera Lucia di Lammermoor tuppade tre personer av. Scenen då primadonnan skär upp handlederna i förtvivlan över att inte få sin älskade blev för magstark.

I söndags hade föreställningen på Confidencen vid Ulriksdals slott i Solna premiär. Varningsskyltar om blodiga scener mötte besökarna i foajén.

Det hjälpte inte.

Bars ut av ministern

Ytterligare två personer, en ung kvinna och en äldre man, blev illamående och svimmade. Den äldre mannen fick föras till sjukhus.

Tre starka karlar efterlystes i publiken för att bära ut honom. Försvarsminister Björn von Sydow reste sig direkt.

- Vi bar in honom i en loge. Där såg jag till att allt fungerade med hans andning, sedan gick jag tillbaka till andra akten.

Björn von Sydow blev varnad för självmordsscenen före föreställningen, men hade inte väntat sig så starka reaktioner.

- Det är väldigt starkt iscensatt när hon börjar skära sig. Man kan lätt bli illamående inför en sådan åsyn. Det var mycket mer realistiskt än en film, men för mig var det ändå ett skådespel.

Folkoperans vd Magnus Aspegren tycker att självmordsscenen är stark, men anser inte att den går överstyr.

Nu finns beredskap om fler tuppar av

- Vi kunde aldrig ana att det skulle bli såhär. Det är klart att man hellre ser att publiken stapplar ut än att de bärs ut.

Men teaterchefen Kjerstin Dellert tycker publiken är för vek.

- Jag har aldrig under hela min långa karriär varit med om maken, de måste vara mycket känsliga. Man kan se barn i Afrika svälta ihjäl på tv och så reagerar de så här på låtsasblod. Ska man framställa våld och smärta i dag så måste man göra det på ett realistiskt sätt.

Hon föreslår att känsliga besökare i fortsättningen håller för ögonen.

Men för säkerhets skull har teatern skaffat två tältsängar om fler skulle svimma. Och vid varje föreställning finns det numera sjukvårdspersonal på plats.

Rå och brutal

Kulturchocker vi minns:

Fatima Johansson