Polisen varnar för vägpirater längs E6:an

NYHETER

Övernattande turister i husbilar offer för tjuvarna

Vid sex tillfällen i år har de så kallade vägpiraterna slagit till mot turister som övernattat på rastplatser utmed E6.

Polisen tror sig veta vilka som ligger bakom brotten men saknar än så länge bevis mot ligan.

I åratal har vägpiraterna gäckat polisen. Ligan har specialiserat sig på inbrott i husbilar och husvagnar, som står parkerade över natten på rastplatser utmed E6.

Två inbrott i Västra Götaland och fyra i Halland är facit hittills i år. Trots att hundratals skyltar utmed vägen varnar för tjuvarna så händer det att turister övernattar på rastplatserna, berättar Hadar Knutsson på Mölndalspolisen

Han är kontaktman för det samarbete mellan polismyndigheterna i Skåne, Halland och Västra Götaland, som inletts för att stoppa piraternas framfart.

Under juni och juli skedde inbrott i Slöinge, Falkenberg, Laholm och Sandsjöbacka. Även från Norge har det kommit rapporter om flera liknande stölder utmed E6.

Större område

Tidigare var inbrotten koncentrerade till Göteborgstrakten men polisen tror att det rör sig om en och samma liga som nu opererar över ett större område. Flera personer dömdes för några år sedan för ett av inbrotten utmed E6.

- Jag tror att det finns en koppling mellan dem som startade verksamheten och dem som är aktiva i dag, säger Hadar Knutsson.

Det rör sig om mellan fem och tio personer som bor i Göteborgsområdet. Men trots att polisen tror sig veta vilka vägpiraterna är så är det knappast möjligt att bevaka rastplatserna utmed E6 för att försöka få fram fällande bevis, konstaterar Knutsson.

- De jobbar ju från norska gränsen till Malmö och man vet inte var de slår till. Skulle vi bevaka alla rastplatser skulle det gå åt tusentals poliser.

Misstankar om gas

Vid några av sommarens inbrott fanns misstankar om att tjuvarna använt sig av gas för att söva sina offer. Liknande misstankar har förekommit även tidigare år, men inget har hittills kunnat bevisas eftersom inga medicinska undersökningar gjorts på offren.

Stannar man över natten på en rastplats bör man inte låta värdesaker ligga kvar i bilen eller förarhytten, råder Hadar Knutsson. Det allra säkraste är förstås att övernatta på en campingplats.

- Det kostar en slant, men det kan det nog vara värt. Vi har aldrig haft några sådana här inbrott på campingplatser.

Lina Österberg/TT