Jakten på SD-väljare: ”En strategi för att vara kvar som största parti”

avSusanna Nygren

Med migrationspolitik som lockbete kallade Socialdemokraterna till öppet möte i Helsingborg.

Partimedlemmar hade uppmanats att stanna hemma – så att SD-väljare skulle få plats. Det var långtifrån fullsatt när Stefan Löfven upprepade:

– Återvändandet ska fungera – ett nej ska vara ett nej och ja ska vara ett ja. 

Under tisdagskvällen höll Socialdemokraterna ett öppet möte på Elinebergsskolan i Helsingborg. Uppdraget var tydligt – att försöka vinna över SD-väljare. I ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av hade man uppmanat socialdemokrater att stanna hemma för att ge plats åt oliktänkande.

Flygblad hade delats ut i området Elineberg med uppmaningen – kom och prata integrationspolitik med Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S).

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

Trots det blev det ingen rusning till mötet. Ett trettiotal stolar var tomma när Stefan Löfven inledde sitt tal. Han flörtade med Helsingborgarna genom att berömma de som kommit trots det fina vädret och en viktig fotbollsmatch som pågick några kilometer därifrån.

”Ett nej är ett nej”

Sedan kom han snabbt in på migration.

– Den nya restriktiva flyktingpolitiken ska ligga fast. Vi vill inte att ett skuggsamhälle ska växa fram. Återvändandet ska fungera – ett nej ska vara ett nej och ja ska vara ett ja, sa Stefan Löfven.

Det var först när han kom in på välfärd som det blev applåder. Löfven återupprepade att vallöftet att pensionärer ska få 600 kronor mer i månaden.

– Ingen pensionär ska betala mer i skatt än löntagare. Det ska vi se till, fortsatte Löfven.

I stället för frågestund hade åhörare fått lämna in frågor i förväg. Ett axplock av frågorna lästes upp.  En fråga löd: Kan Sverige fortsätt att vara en moralisk supermakt?

– Ingen i omvärlden funderar på vad Sverige gör. Alla vet att vi har tagit ett stort ansvar. Nu får andra kliva fram, svarade Löfven.

Vinna över från M och SD

Efter mötet fick Aftonbladet en pratstund med Magdalena Andersson. Då blev det tydligt att Socialdemokraterna är redo att bredda politiken för att fler väljare. Målet är att vinna över Moderater och Sverigedemokrater.

– Vi är ett brett parti och det vill vi naturligtvis vara framöver. Då handlar det om att locka till oss röster från väljare som har röstat på andra partier tidigare. Det är naturligtvis strategi för att vi ska ha positionen som det största partiet, sa Magdalena Andersson.

Är detta verkligen Socialdemokratisk politik?

–  Ja, att ha en reglerad invandring är något vi socialdemokrater står för. Och har stått för historiskt. Det handlar om att vi ska kunna se till att de som får rätt att stanna i SVerige också ska kunna bli en del av vårt samhällsgemenskap och då behöver man ha en reglerad invandring.

Ni har medlemmar som har lämnat för att de inte känner igen partiet längre. Hur ser du på det?

– Jag gick med i socialdemokratin för att jag står för internationell solidaritet. Men internationell solidaritet betyder inte att så många människor som möjligt ska bo i Sverige. Det handlar om biståndspolitik, att samarbeta med demokratiska organistationer och at stå för en öppen och fri handel. Men att ha en reglerad invandringspolitik är klassisk socialdemokratisk politik.

ARTIKELN HANDLAR OM