Trump: ”Kommer veta inom en minut” om Kim menar allvar

avOskar Forsberg

”Ett klart, uttalat mål.”

Det har Donald Trump rörande mötet med Kim Jong-Un i Singapore på tisdag.

– Jag kommer väldigt snabbt förstå om det kommer att leda till något positivt eller inte, sa presidenten innan han lämnade G7-mötet i Quebec.

President Donald Trump har nu lämnat G7-mötet i Kanada och förbereder sig nu inför sitt möte med Kim Jong-Un. Det historiska mötet med den nordkoreanske diktatorn äger rum på tisdag i Singapore.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT
Donald Trump under G7-mötet.

Positiv president

Trump svarade på frågor om det kommande mötet innan han lämnade Kanada i dag. Han beskrev mötet som ”en engångschans” för Kim Jong-Un.

Den amerikanske presidenten sa till reportrarna att ”det gått bra hittills” och att han tror ”att allt kommer att gå mycket bra” i Singapore på tisdag.

Trump, som ser sig själv som en person bra på att nå uppgörelser och avtal, uppgav att han ”kommer veta inom en minut” om Kim Jong-Un menar allvar med samtalen om nedrustning.

– Jag tror jag kommer veta ganska snabbt om något positivt kommer att hända. Om jag tror att det inte kommer att hända kommer jag inte sitta kvar, sa han.

”Ser fram emot det”

Mötet på tisdag blir första gången någonsin som en sittande amerikansk president träffar en nordkoreansk president. Trump hoppas att han ska kunna övertala Kim att göra sig av med sina kärnvapen och ballistiska robotar.

– Det har gått bra hittills, men vi får se vad som händer. Jag ser mycket fram emot det, sa han.

I och med att Trump lämnar G7-mötet i förtid missar han samtalen om klimat- och miljöpolitik.

Oenighet om Ryssland

Annars har det pågående mötet handlat mycket om handel och tullar. Trump gjorde även ett utspel om att Ryssland återigen borde komma med i gruppen. Något som bland annat Storbritanniens premiärminister Theresa May motsatt sig.

Även Frankrike och Tyskland var starkt emot förslaget.

Under lördagen kommenterade också ryssarna Trumps utspel. Landets utrikesminister Sergej Lavrov sa emellertid att Ryssland i nuläget är nöjda att ingå i G20-gruppen.

Ryssland kastades ur G7-gruppen efter annekteringen av Krim. Trump sa att om han varit president skulle han aldrig tillåtit detta.

Det var, enligt Trump, president Obamas fel att Ryssland kastades ur eftersom han ”tillät” Rysslands annektering av Krim.

ARTIKELN HANDLAR OM

G7