Sjöborren ser med fötterna

Foto: Tomas Lundälv og Lisbeth Jonsson
Sjöborre i en skog med svampdjur i Kosterhavet utanför norra Bohuslän.

avTT

NYHETER

Sjöborrar ser med hjälp av sina ben. På de tentakelliknande fötterna sitter ljuskänsliga celler som hjälper sjöborren att orientera sig på havets botten.

Rund, taggig, med en tillvaro på havets botten. Dessutom utan såväl hjärna som ögon. Livet som sjöborre är inte alltid så lätt.

Det där med ögonen är dock en sanning med modifikation, visar forskning vid Lunds universitet, eftersom de på sätt och vis ser med de tentakelliknande fötterna som är fulla med ljuskänsliga celler som hjälper sjöborren.

"Tillsammans med ormstjärnor är sjöborrar de enda djur som kan se utan att faktiskt ha några ögon", säger John Kirwan, biolog vid Lunds universitet, som ligger bakom den aktuella forskningen.

Dålig upplösning

De tentakelliknande tubfötterna finns runtomkring kroppen och på så sätt, säger John Kirwan, kan man säga att hela sjöborren blir ett enda fasettöga.

Sjöborren använder inte bara tubfötterna för att registrera ljus, utan också för att förflytta sig eller suga sig fast vid olika ytor eller så används de som hävstänger för att kunna studsa tillbaka på rätt köl om de hamnar upp och ner.

Tillsammans med kollegor har John Kirwan undersökt synskärpan hos djur som bara kan urskilja grova bilder, inte detaljer, däribland klomaskens kameraöga, plattmaskens gropöga och tusenfotingens fasettöga. Men det visar sig att dessa "ögon" ger tillräckligt med information för att styra djurens beteende, trots dålig upplösning och avsaknad av detaljer.

Söker skydd

I de olika experimenten har forskarna placerat sjöborrar av arten Diadema africanum i vatten i starkt belysta cylindrar. På cylinderns vägg har de sedan fäst olika breda tillika mörka bilder.

"Normalt rör de sig mot mörka områden för att söka skydd. När jag märker att de reagerar på vissa bilder, men inte andra, får jag ett mått på synskärpan", säger John Kirwan.