Lucka i lagen öppnar för barnäktenskap

avTT

Foto: Anders Wiklund/TT
Åklagare pekar på att det finns en lucka i lagen som gör det möjligt att gifta bort barn. Arkivbild.

Det finns en lucka i lagen som gör det möjligt att gifta bort barn, påpekar riksåklagaren (RÅ) för regeringen, skriver Dagens Nyheter.

Bakgrunden är ett fall där en 15-årig flicka giftes bort med en tio är äldre man. Tre personer åtalades för äktenskapsbrott, men friades i tingsrätten och hovrätten.

Efter den friande hovrättsdomen vände sig Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum till RÅ med uppmaningen att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Men RÅ överklagar inte hovrättens dom. RÅ anser det inte bevisat att de tre åtalade utnyttjat 15-åringens utsatta belägenhet och förmått henne att gifta sig.

Beslutet från RÅ klarlägger att dagens lagstiftning inte förbjuder barnäktenskap, resonerar kammaråklagare Jessica Wenna som drivit majoriteten av målen om äktenskapstvång i de svenska domstolarna.

I september väntas slutredovisning av en utredning om behovet av stärkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredningen ska ta in RÅ:s beslut och därmed uppmärksamma regeringen på hur lagen fungerar i dag.

– Jag tror att de flesta redan tror att barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Men det gäller som sagt inte alla barn, säger Jessica Wenna.