Kd-politiker dömd för barnsex

Publicerad:
Uppdaterad:

Sju års fängelse för grov våldtäkt på fosterdotter

STOCKHOLM

En man i 50-årsåldern dömdes på fredagen till sju års fängelse för att under lång tid ha förgripit sig sexuellt på en fosterdotter.

  Han fälls för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Örebro tingsrätt dömer även mannen för sexuellt ofredande av tre andra flickor som var mellan 12 och 14 år då övergreppen skedde.

  Den dömde är kristdemokratisk kommunpolitiker i Örebro län. Tingsrätten anser att mannen är olämplig att inneha politiska förtroendeposter och han skiljs därför från sina uppdrag.

  I enlighet med åtalet döms mannen för att under ett flertal år och vid ett stort antal tillfällen ha förgripit sig sexuellt på en flicka som var familjehemsplacerad hos mannen och dennes hustru.

  Han döms även för grov våldtäkt vid tre tillfällen. Den första gången var flickan bara sju år gammal, vid de båda andra var hon tolv-tretton år.

Förnedrat flickan

  Vid rättegången nekade mannen till brott. Örebro tingsrätt anser dock att den nu 20-åriga kvinnan berättat om det som hänt på ett trovärdigt sätt. Dessutom har ett antal personer vittnat om att hon vid tidigare tillfällen berättat för dem om övergreppen.

  Tingsrätten konstaterar att mannen vid övergreppen utsatt flickan för synnerligen förnedrande beteenden. Han har också på ett flagrant sätt missbrukat det förtroende flickan haft för honom som fosterpappa och han förtjänar därför ett långt fängelsestraff, enligt tingsrätten.

  Mannen döms även att betala 225 000 kronor i skadestånd till henne.

  Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 42 000 kronor till de tre flickor han ofredat. Dessa flickor var kamrater till fosterbarn hos mannen. En av flickorna, då 14 år gammal, bjöds på sprit av mannen innan han började att tafsa på henne.

TT

Publicerad: