Två anhållna efter sprängattentat mot polishus i Malmö

MALMÖ/STOCKHOLM. Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för inblandning i explosionen vid polishuset i Rosengård i Malmö.

Byggnaden och flera bilar fick splitterskador i sprängattentatet som beskrivs som ”direkt riktat mot polisen”.

– Männen har koppling till kriminalitet i Malmö och är väl kända av oss, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i P1 Morgon.

Klockan 21.06 på onsdagskvällen hördes en kraftig explosion vid polisstationen på Von Lingens väg i Rosengård i Malmö.

Tryckvågen kändes flera hundra meter från platsen, enligt boende i området.

– Det kändes som det vibrerade inuti mig. Det var verkligen en jättestark smäll, säger en man som vill vara anonym.

Ingen person kom till skada, men fasaden till polishuset fick splitterskador och flera bilar intill fick skador.

Två gripna – kända av polisen

Två män i 20-årsåldern greps under onsdagskvällen och anhölls tidigt på torsdagsmorgonen, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Männen är kända av polisen sedan tidigare.

– De har koppling till kriminalitet i Malmö och är väl kända av oss. Den teorin vi har nu är ju att vi ju varit väldigt aktiva i området och tyvärr, när vi vidtar våra insatser mot kriminella så kan det få den här typen av effekter, som är helt oacceptabelt, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i P1 Morgon.

På onsdagskvällen kommenterade hon attentatet även på polisens hemsida:

– Att ytterligare en polisstation i region Syd har utsatts för attentat är fullständigt oacceptabelt. Kvällens dåd visar att vi måste fortsätta jobba intensivt i kampen mot den grova brottsligheten. Vi kommer aldrig backa undan för kriminaliteten.

Ministern: ”Avskyvärt och fegt”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de två männen, som nu anhållits, ha kontrollerats av polis i området för explosionen, men avvikit när det smällde. Under natten ska husrannsakan ha gjorts på minst en av de misstänktas adresser.

Attacken behandlas av polisen som en särskild händelse.

– Det gör man för att kunna kraftsamla den resurs man behöver. Denna händelsen bedömer vi som extraordinär, och då tog polischefen det beslutet, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl.

”Dådet är direkt riktat mot polisen och dess verksamhet”, skriver polisen på sin webbplats.

Inrikes- och justitieministern Morgan Johansson kallar det för en ”avskyvärd och feg” attack mot polisen, och skriver på Twitter:

”Men polisen och resten av samhället kommer inte att backa undan för de kriminella, tvärtom. Polisen har allmänhetens starka stöd i sitt arbete mot gängkriminaliteten. Nu ökas resurserna och straffen skärps”.

Grannen: ”Händer bara på tv”

19-årige Khalil var på onsdagskvällen ute med en kompis på en promenad i Bulltofta rekreationsområde. Trots att det ligger flera kilometer från polishuset i Rosengård hörde de smällen tydligt.

– Det var en enormt hög smäll, så vi bestämde oss för att gå hem. Jag tänkte direkt att nu har det hänt något på Ramels väg igen, säger Khalil.

En man som bor i kvarteret bredvid polishuset berättar att hans barn är chockade.

– De blev jätterädda. Sådant här händer bara på tv – och i andra länder, säger han.

Polis med förstärkningsvapen på flera platser

Under kvällen var platsen för explosionen avspärrad under att antal timmar, så att polisens tekniker kunde genomföra en brottsplatsundersökning.

Poliser med förstärkningsvapen placerades under kvällen även ut på strategiska platser i Malmö – och källor uppger för Aftonbladet att inga poliser i tjänst tilläts gå hem, även om de enligt schemat hade slutat.

Polisen kan ännu inte bekräfta vad som exploderat, mer än att det är ”någon form av explosivt föremål”.

Enligt polisuppgifter till Aftonbladet trodde man tidigt att det handlade om en misstänkt handgranatsattack, men senare under natten uppger källor att det enligt teknikernas första bedömning handlar om det explosiva ämnet trotyl.

– Jag kommenterar ingenting om den delen, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl.

Utsatt polishus

Det är inte första gången polishuset i Rosengård utsätts för attentat. I juli 2016 besköts huset med ett eller flera skott.

Khalil, som arbetar på en skola i Malmö, tror att det kan vara någon som vill hota polisen.

– Det är så onödigt. Det går inte skrämma polisen. De kommer inte att sluta jobba.

Enda sätet att långsiktigt få ned kriminaliteten menar han är att satsa på barn och ungdomar.

– Om man tar dem redan när de är små så blir det inte så här, säger Khalil.

Publisert:

LÄS VIDARE