Storm tvingade expeditionen i land

NYHETER

Nu väntar ismassor vid Grönland på Ola Skinnarmo

Foto: URBAN ANDERSSON
STORM I SIKTE Ett oväder med orkanstyrka följer Ola Skinnarmos väg. Hans expedition har just passerat Shetlandsöarna på väg nordväst mot nästa mål: Grönland. Slutmålet är staden Nuuk på Grönlands västkust.

OMBORD PÅ SEVENTH WAVE

Stormen tjöt i riggen och vattnet flög skummande över vågbrytarna, när Ola Skinnarmos Grönlandsexpedition i helgen tvingades söka nödhamn i Baltasound i Shetlandsarkipelagen, där Nordsjön möter Norra ishavet.

- Ovädret kommer vår väg. Det byggs upp till en storm med vindstyrkor om 20 meter i sekunden, kanske snudd på orkan med 30, sa expeditionens meteorolog, den tv-kände Martin Hedberg.

Men längtan efter att tillryggalägga distans fanns hos expeditionens åtta medlemmar, som nu seglat i två veckor.

De har hittills avverkat mindre än en tredjedel av de 1 700 sjömil (3 100 kilometer) de ska ha klarat innan de i mitten av augusti med segelbåten, en 48-fotare, hoppas kunna boxa sig genom ismassorna och i viken Umivik nå Grönlands ostkust.

Där ska, enligt planerna, den 29-årige Skinnarmo och hans äventyrspartner Torkel Ideström, 31, en fjällräv från Jämtland, skida de 60 milen över världens största ö till eskimåernas lilla huvudstad Nuuk på dess västkust. De skidar över inlandsis vilken når upp till 2 800 meters höjd.

Det är en av få äventyrsexpeditioner som inte är ute för att slå rekord. Den ser sig mera som en hyllning till den norske upptäcktsresanden Fridthjof Nansen, som 1888 skidade i samma spår och inledde sin expedition på samma sätt med att segla över Norra ishavet.

När Seventh Wave med kvinnliga skepparen Pia L"Obry, 33, från Nacka nu sökt nödhamn visade den runde, långhårige Skinnarmo irritation över förseningen:

- Dagarna tickar på, sa Skinnarmo. Men säkerheten är viktigast.

Uselt väder tillhör Nordatlantens rutin. Meteorologen Hedberg får varje dag på fax in väderkartor från flera meteorologiska institut. Hedberg har redan tidigare en gång krossat Atlanten och känner stämningen bland seglare:

- Önskan att strecken på mina väderkartor ska säga "vi kan gå" är större än kunskapen om hur vädret blir. Önsketänkande är mänskligt. Men verkligheten låter sig inte bevekas.

Sedan kikar Hedberg på sina kartor och säger:

- Tisdag morgon har det blåst över. Men vågorna fortsätter att vara höga.

Staffan Heimerson