Trump har eggat kvinnorna till motstånd

NYHETER

NEW YORK. När funktionären i gul väst ropar i megafonen att marschen är över och uppmanar folk att gå hem har de som väntar längst upp på Manhattan ännu inte hunnit starta.

Ett år efter att han tillträdde som president har Donald Trump definitivt lyckats mobilisera USA:s kvinnor till att göra motstånd.

Intresset för att delta i årets "Womens march" i New York är så stort att folk har svårt att ta sig till startpunkten.
Vi träffar några som gett upp och står vid sidan av kravallstaketen med sin vrede och sina skyltar.

På Margie Neaderlands står det "Den sämste presidenten någonsin". När jag ber henne förklara undrar hon hur många ord jag orkar anteckna.

– Trump har varit en katastrof från första dagen, säger hon med eftertryck. Han är rasist och kvinnohatare. Han är emot miljön. Han har öppnat upp alla känsliga områden i USA för borrning efter olja och gas. Hans förföljer invandrare och för en pinsamt dålig och farlig utrikespolitik.

Vi står tätt sammanpackade. Hela tiden stöter folk i varandra. Margies skylt är som så många andras hemmagjord. Hon har klistrat dit ett antal färgglada, glittriga skumgummistjärnor. Skaftet hålls fast med vit silvertejp.

1 av 5 | Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Mer orolig

Margie berättar att hon tagit tåget till New York från Connecticut för att göra sin röst hörd. När Trump installerades för ett år sedan protesterade hon i Washington D.C. Efter att ha följt Trumps första år är hon ännu mer upprörd och orolig än för ett år sedan.

– Trump vet inte hur en regering fungerar. Han har aldrig läst grundlagen. Varje dag med Trump är en ny dag av skit-tweets.

Janet Karabin som står intill nickar instämmande.

– Han måste bort, säger hon. Hans tid är ute.

Ingen av de två kvinnorna var någonsin politiskt engagerade innan Trump blev vald. Hans uppdykande på scenen blev en väckarklocka. Plötsligt blev demokrati och rätten att rösta något som de till varje pris vill försvara.

– Från att inte ha varit intresserad alls har jag nu blivit väldigt aktiv tack vare Trump. Jag ringer samtal för att uppmana folk att registrera sig för att rösta i mellanårsvalet i november.

Trumpanhängare

Janet är övertygad om att maktförhållandena i kongressen då kommer att ändras rejält. I dag har republikanerna majoritet i både representanthuset och senaten.

Några meter bort står en kille och viftar med en Trumflagga mitt bland alla demonstranter. Polisen säger att han måste ta bort flaggpålen.

– Jag är gammal militär så jag är inte det minsta rädd, förklarar Dion Chini. Jag jobbar för att Trump ska bli omvald 2020. Han är en väldigt bra president.

En åsikt han definitivt är tämligen ensam om bland de kanske 100 000 som marscherar längs Sjätte Avenyn.

De många skyltarna som tävlar om att hitta på elaka budskap om Trump talar sitt tydliga språk.

En har ritat Trumps ansikte och format munnen till ett anus, apropå presidentens uttalande om fattiga länder som "skithålsländer" från vilka han inte vill ta emot några invandrare. På Trump ena axel sitter ett hakkors.

Nazistkoppling

Kopplingen till nazismen är ett tema som återkommer på många plakat.

En "Dumpa Trump"-skylt uppskattas av några kvinnor bakom mig som jublar och börjar ropa i talkör "Dump Trump".

Majoriteten i tåget är kvinnor men det är hel del män som också demonstrerar. Liksom många barn.

En liten kille sitter på mammas axlar med en skylt tejpad på ryggen, "Jag marscherade innan jag kunde gå".

Demonstrationståget i New York var bara ett av många runtom i hela USA denna dag. Trump verkar ha retat upp kvinnorna ordentligt. Nu är det fler kvinnor än någonsin som ställer upp i val till politiska uppdrag. Både till kongressen, till guvernör och i mer lokala församlingar.
Trump ihop med Metoo-kampanjen har gjort kvinnor så arga att de nu vill vara med och bestämma.

Dyr Trumpfest

Åtminstone i storstäderna. På landsbygden är kvinnorna mer Trumpvänliga.

Själv skulle presidenten ha firat årsdagen på sitt sommarställe i Florida med en stor fest där biljetterna kostade över hundratusen kronor styck men stängningen av statsapparaten tvingade honom att stanna i Vita huset. Han twittrade ironiskt uppmuntrande till kvinnorna att det var en fin dag att marschera eftersom kvinnoarbetslösheten nu är den lägsta på 18 år. Underförstått att han fixat det.

Sanningen är att Trump hade tur med tajmingen och blev president mitt i en högkonjunktur.

Lika stor tur hade han inte med tajmingen av sin årsdag.

Natten till igår stängde statsapparaten ner sedan kongressen misslyckats med att rösta igenom en budget.

Visserligen var det demokraterna som vägrade rösta för budgeten men risken är ändå stor att det är Donald Trump och republikanerna som får skulden eftersom de sitter på majoriteten i båda kamrarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Folk

New York

USA