Lyxbilar, båtar, tavlor - och en gammal häst

NYHETER

Arvet efter Jan Stenbeck är värt mer än en miljard

1 av 3 | Foto: ärver Cristina Stenbeck, 28, sitter redan i styrelsen för flera av företagen. Hugo Stenbeck, 26, är precis som pappa förtjust i att segla dyra yachter. Sophie Stenbeck, 25, arbetar på tidningen Metros upplaga i New York. ÄRVER INTE Änkan Merrill MacLeod, 61, får 1,1 miljoner om året i underhåll.

Jan Stenbecks utomäktenskaplige son ärver omkring 100 miljoner kronor.

Men de andra barnen får var och en minst dubbelt så mycket – med hjälp av en hemlig stiftelse.

Det visar finansmannens bouppteckning.

Bouppteckningen är på 470 sidor och har tagit över tre år att göra. I går eftermiddag lämnade advokat Magnus Kindstrand in luntan till Skatteverket.

Här finns alla Jan Stenbecks aktier, fastigheter och ägodelar, i Sverige, USA och Luxemburg, stort som smått, uppräknade.

8-åring får 100 miljoner

På papperet uppgår arvet till 638 miljoner kronor – men det är i verkligheten värt betydligt mer. En miljard, kanske ännu mer. Aktierna är upptagna till 30 eller 75 procent av 2002 års värde.

Det innebär att Jan Stenbecks 8-årige utomäktenskaplige son i Stockholm, som ärver tio procent, får omkring 100 miljoner kronor. De andra fyra barnen, med Cristina Stenbeck i täten, får lika mycket – plus minst lika mycket till.

Hälften av arvet går nämligen till stiftelsen Sapere Aude i Liechtenstein, som ägs av syskonen Cristina, Hugo, Sophie och Max. Därmed ärver de tillsammans 90 procent av alla tillgångar.

Jan Stenbecks amerikanska hustru, som han låg i skilsmässa med när han dog, ärver ingenting. Däremot får hon 1,1 miljon kronor om året i underhåll.

Bouppteckningen avslöjar ett liv i lyx och överflöd.

Bara på sina bankkonton hade Jan Stenbeck 3,5 miljoner kronor – tillhands för utgifter.

Värdefulla oljor

Han ägde åtta bilar – i Sverige. Den dyraste var värd 1,8 miljoner. En grå Porsche från 1977 såldes i höstas för 100?000 kronor.

Även åtta båtar hörde till hemmet: havskappseglaren Cristina, döpt efter dottern, såldes för drygt 1,6 miljoner kronor.

Stenbeck samlade också på konst och antika möbler.

På väggen i sovrummet i godset i Luxemburg, där Jan Stenbeck bodde de sista åren, hänger Nils von Dardels ”Liggande modell”, och två tavlor av ”GAN”, Gösta Adrian-Nilsson.

Därunder tronar den jättelika platsbyggda sängen. I sovrummet finns också en antik kinesisk häst i keramik, värderad till 10?000 kronor, och fyra silverbägare från 1700- och 1800-talen.

Gammalt silver

I våningen på Villagatan i Stockholm finns över hundra tavlor, bland dem verk av Isaac Grünevald, Sven ”X:et” Erixson och Gösta Adrian-Nilsson.

Plus kilovis med silverbestick, tallrikar, sockerskålar och ljusstakar i silver – och en glasservis i 150?delar från Kosta.

Allt ärvs nu av de fem barnen.

Richard Aschberg, Kerstin Nilsson