Smaksätts – med spruta

Publicerad:
Uppdaterad:

Traditionell rökning på väg bort - istället injiceras korven med rökarom

Rökt korv är inte rökt.

Den är sprejad.

Eller injicerad.

Enligt tillverkarna är metoden mer hälsosam - och billigare.

Drömmer du om en korv rökt över en bädd av bokved och enris?

Då bör du granska förpackningen i köttdisken noga. För den traditionella metoden att röka korv och skinka är på väg bort.

I dag är det injicering, eller duschning, som gäller.

– Dels gör man så här för att göra processen mer effektiv. Sedan handlar det om arbetsmiljön, säger Hampe Mobärg, Informationsdirektör på Swedish Meats, till aftonbladet.se.

Röken frigörs

Istället för bädden av bokved och enris injiceras korven med rökaromer eller så utsätts den för rök som lagrats i vätska. När vätskan förångas frigörs röken.

Enligt tillverkarna ska smaken inte påverkas.

– Vid förbränningen absorberas röken av vatten och därefter koncentreras röken så att rökvätskan bara innehåller 30 procent vatten, säger Peder Fischer, på Tarber trading som säljer rökkondensat, till Göteborgs-Posten.

– Kvar finns de viktiga ämnena som ger smak och färg.

Mer hälsosam

Förutom att arbetsmiljön blir bättre och fler korvar kan rökas på kortare tid är den nya metoden mer hälsosam.

Vissa skadliga ämnen i röken, som tjära och sot, renas bort i processen. EU är för metoden och skriver i en förordning att rökaromer ”i allmänhet ge mindre anledning till oro för hälsan än traditionella rökprocesser”, uppger GP.

Alla är inte lika positiva.

– Jag anser att man får en något sämre smak, den kan bli lite beskare än den traditionella smaken. Samtidigt får man en något sämre hållbarhet, säger Fredrik Larsson på Signal & Andersson Charkuterifabrik AB, till GP.

Kraftigare röksmak

Och Hampe Mobärg på Swedish Meats erkänner att han personligen föredrar korv rökt på gammalt vis.

– Jag gillar vår källarrökta. Den har en kraftigare röksmak.

Swedish Meats röker både traditionellt och genom injektioner och duschning. Men enligt Mobärg vinner den nya metoden mark. Korv rökt på konstgjord väg är betydligt billigare än den som har legat på en bädd av bokved.

På förpackningen ska det framgå om korven är traditionellt rökt eller inte. Ord som rökarom eller rökextrakt är varningssignaler för vän av tradition.

Johanna Melén

Publicerad: