Här blir han martyr

NYHETER

Exklusivt i Aftonbladet: al-Qaidas film som värvar nya självmordsbombare i Irak

Foto: ATTACKERAR I TVÅ VÅGOR Den saudiarabiske mannen vinkar lyckligt in i kameran. Sedan sätter han sig vid ratten för att köra motorvägen in i himmelriket, som al-Qaida själva uttrycker det i den film som Aftonbladet kommit över. När explosionen är utförd och de amerikanska soldaterna springer fram, filmas hur nästa bil närmar sig. Den exploderar strax efteråt. Metoden går ut på att maximera antalet döda. Filmerna på attackerna sprids bland annat genom mejl, internetsajter och studiecirklar.

Mitt i en palmdunge står en vit personbil. En man i lång vit skjorta, kort skägg och glasögon lutar sig mot den öppna fordonsdörren. Han ser ut som en mellanstadielärare. Mannen ler, tittar in i kameran och yttrar några ord på arabiska.

– Salaam Aleikum, vi ses i paradiset, säger han och vinkar hej då.

Med lite ovana rörelser sätter han sig sedan till rätta bakom ratten och vrider om startnyckeln.

Attackerar konvojen

Så här långt ser det ut som en familjefar som ska köra sina barn på utflykt. Men det finns inga barn här och det kommer att bli mannens sista utflykt.

Nu är han ute på den stora vägen. Man ser hur det lilla fordonet närmar sig en amerikansk militärkonvoj som dundrar fram i motsatt körbana. Det är fem, kanske sex, bepansrade Humvees, som rör sig i perfekt formation.

En änglalik manskör hörs i bakgrunden.

I samma ögonblick som bilen exploderar, skakar kameran till och en upprymd mansröst utbrister: Allahu Akbar! (Gud är stor!)

Ett eldklot högt som ett femtonvåningshus är nu allt man ser, men mans­kören har blivit starkare och rösten fortsätter:

– Allahu Akbar!

Sekvensen är från en unik och chockerande dvd som är producerad av al-Qaida i Irak och som Aftonbladet lyckats komma över i Bagdad.

Syftet med filmen är att rekrytera nya frivilliga och visa att världens enda stormakt tycks stå handfallen när den konfronteras med detta primitiva men grymt effektiva vapen, självmordsbombaren.

Rekryteringen har varit mycket framgångsrik. Aldrig har så många människor offrat sina liv i så många självmordsdåd. På ett år, till maj 2005, sprängde sig minst 500 självmordsbombare till döds i Irak. Det är fler än alla självmordsdåd som begåtts i hela världen mellan 1980 och 2003.

Plantskola för terror

Och det bara fortsätter.

Snart tre år efter USA:s invasion har Irak förvandlats till vad en amerikansk kommentator kallade för en ’jihad superbowl’ – en arena dit gudskrigare från hela den muslimska världen tar sig.

Irak har i dag blivit vad Afghanistan var på 1980-talet: en plantskola för just de terrorgrupper som Bush sa sig vilja komma åt när han startade kriget.

Men vilka är de? Varför just Irak? Och hur kan de vara så många?

Det enda man vet med säkerhet är att de flesta gärningsmännen är unga så kallade drop-in-bombare som på egen hand tar sig till Irak, de flesta från Saudiarabien, Syrien, Jordanien, Egypten eller Sudan. De är vanligtvis från medelklassen, har hyfsad utbildning och för det mesta ingen tidigare erfarenhet av terrorism.

Man behöver alltså inte ha tillbringat år i Afghanistan eller ha slagits mot ryssarna i Tjetjenien för att bli en mänsklig bomb i Irak.

Anfaller i grupper om tre

Från gränsen slussas männen till små, lokalt styrda motståndsceller. Ibland får de vänta i flera månader innan de får sitt uppdrag. Ofta skickas de ut på tandem- eller trippelattacker med flera olika bombare som anfaller samma mål. I kaoset som skapats av första självmordsbombaren utlöser sedan bombman nummer två och nummer tre sina dödliga laster. Allt för att skapa maximal förödelse. Flera av dåden som visas på dvd:n är just av den här typen.

Om man inte kan ta sig fram med bil går man in med en ”självmordsväst”, bomber apterade direkt på kroppen.

Spränger sina kolleger

Polisskolor, amerikanska baser och den starkt befästa Gröna zonen har alla infiltrerats av självmordsbombare som uppträtt som anställda, polisaspiranter eller chaufförer.

Allt fler som utför dåden är numera också infödda irakier. Män – och kvinnor – som tagit värvning, sökt anställning eller gått en polisutbildning kan helt plötsligt spränga sig till döds bland kolleger och kurskamrater som de umgåtts med i veckor, kanske månader. Ingen plats är säker.

Den levande bomben har blivit krigets mest fruktade vapen.

Jag kom över dvd:n av en källa inom Vargbrigaden, Iraks fruktade inrikesmilis, där jag var inbäddad under några dagar i Bagdad. Trupperna stod under inrikesministeriet och hade hittat filmen i en räd i ett terroristnäste i huvudstaden. Filmen används för rekrytering i utländska moskéer, berättar min källa.

Efter flera dagars förhandlingar – som bland annat gjorde mig en mobiltelefon fattigare – fick jag till sist låna dvd:n för att bränna en kopia.

Det visade sig vara ett nästan timslångt material som makabert detaljerat dokumenterar det ena självmordsdådet efter det andra. Jag har under mina många reportageresor i Mellanöstern aldrig sett något liknande. Filmen är inget som rafsats ihop för att kastas på trappan till närmaste Al Jazeera kontor (den arabiska tv-kanalen). Filmen är en avancerat redigerad och professionell produkt med syfte att rekrytera fler självmordsbombare till kriget.

Följs av ett mediateam

Produktionen av de skakande bilderna är mycket noga planlagda. Attentaten dokumenteras av ett medieteam som följer bombaren från en annan bil som kör några hundra meter bakom. Dåden blandas med intervjuliknande ”möten” med frivilliga från en ”martyrbrigad”. I en scen sitter de i en prickig soffa i ett hus någonstans i Irak. Stämningen är uppsluppen, samtalen blandas med skratt och de talar om varför de vill offra sina liv och förgöra de utländska ”korsfararna”.

– Jag svär i den Allsmäktiges namn att det bara är en knapptryckning mellan mig och paradiset, säger en av dem.

Lugna och behärskade

De unga männen som någon minut senare går i döden har ingen likhet med schablonbilden av den hetsiga muslimska fanatikern som i dessa dagar kablas ut i världens tv-kanaler. De är lugna, vältaliga och behärskade.

Filmen är ett effektivt propaganda­instrument där bilder av amerikanska övergrepp blandas med motståndsmännens blodiga motattacker. Dvd:n innehåller en sorts ”Det bästa av al-Qaida i Irak”.

De flesta vanliga irakier tar avstånd från dåden, men många ser dem som en legitim stridshandling. Som de förtrycktas vapen mot en militärt överlägsen fiende.

”Är självmordsbombaren värre än en Tomahawk-missil?” är en vanlig fråga här.

Läs mer:

Aftonbladets medarbetare Martin Adler har återvänt från Bagdad med ett världsexklusivt material. Vi kan i dag publicera unika bilder på självmordsattentat ur en video producerad av al-Qaida i Irak. Unga män berättar lugnt om hur stort det är att få dö i Guds namn. Kameran följer sedan i en enda tagning hur de sätter sig i bilen, kör rakt in en amerikansk konvoj, dör i en fruktansvärd explosion och tar unga amerikanska män med sig i döden. Filmen sprids via underjordiska nätverk i Mellan­östern för att rekrytera fler män som är redo att gå i döden. Strategin har varit så framgångsrik att ett makabert rekord nu uppnåtts: Över 500 självmordsattentat inom loppet av ett år. Läs Martin Adlers rapport, inifrån krigets Bagdad.

Martin Adler