”Folk gillar dig mer när du har lite päls”

NYHETER

Christoffer, 23, tycker att medierna borde kritisera kändisar som bär päls

Jennifer Lopez traskar i en av sina videor ner för gatan och hittar en bunt pengar. Det naturliga är förstås att bränna av det hela på en minkpäls, hon ska ju på klubben. Alla vet ju att folk gillar dig mer när du har lite päls, alla gillar ju mink.

Kritiken uteblir. Mediamotorn som arbetar för denna överkonsumtion väljer sällan att nämna såna trivialiteter. Man måste skriva lite om Robinson-Robbans byte av efternamn, finns inte tid till allt.

Det som förut kallades "skräpjournalistik" (läs: skvaller) har nu fasta bilagor i sveriges största kvällstidningar och exponeringen blir, tillsammans med TV, i stort sett komplett. Riktas det någon kritik i dessa medier mot att kända skådespelerskor bär fjällrävsboa till sin vita Gucci-blåsa?

Det kanske inte fick plats i bildtexten, man måste ju skriva att hon har Prada-skor på sig, vilken blunder.

Sen går norrmännen och sätter tvättbjörnspäls på sina OS-jackor.

SKANDAL! OERHÖRT OANSVARIGT!

Vad som är en skandal är medias dubbelmoral i frågan. Man väljer att gå ut mot norska idrottsförbundet och kalla dem oansvariga. Men jag tvivlar på att de har lika stor inverkan på våra ungdomar som Britney, Snoop och Lindsey Lohan.

Är så fallet har svenska journalistkåren många år av oansvarigt beteende att stå till svars för. Enda ursäkten vore om kända människor står över denna kritik (vilket de gör, de säljer lösnummer), och då är vi inne på segregering, något som iallafall tidigare ansågs som ofint.

Man sänder ut signaler att det är "typ" tillåtet att ha päls, om du vill synas, men skylta inte med det, definitvt inte om du är norsk, kanske om du är känd.

Att vi är överst i näringskedjan och att vi sedan urminnes tider ätit och burit djur som skydd mot vädrets makter nämns ofta som argument. Skillnaden är att vi nu gör det för skojs skull, vilket egentligen visar hur lite vi har utvecklats på 10 000 år. Det är skillnad på överlevnad och fåfänga, den ena för rasen vidare, den andra sörjer för dess undergång.

Men det är kanske onaturligt att använda onaturliga material i vår onaturliga nutid. Jag har glömt hur negationer påverkar varandra.

Vad tycker du?

Christoffer Born , Lunarnamn: Bigborn