Amerikanske vicepresidentens stabschef åtalad

NYHETER

Misstänks ha försvårat brottsutredning

Washington

Vicepresident Dick Cheneys stabschef Lewis Libby åtalades på fredagen av en åtalsjury i Washington, som utreder vem som röjde den hemliga CIA-agenten Valerie Plames identitet. Omedelbart efter åtalet meddelade Vita huset att Libby sagt upp sig.

Foto: En av Bushadministrationens nyckelpersoner, Lewis ”Scooter”Libby, lämnar sitt jobb efter beskedet om åtal.

Lewis Libby åtalas på fem punkter för att ha försvårat brottsutredning, mened och för att ha lämnat oriktiga uppgifter till utredare. Han var en av Bushadministrationens nyckelpersoner i den politiska upptakten inför Irak-kriget.

De andra misstänkta i Plame-härvan slapp på fredagen undan åtal, men GeorgeW Bushs rådgivare Karl Rove finns ännu kvar på åklagare Patrick Fitzgeralds lista över misstänkta. Listan har vuxit under de två årens utredning.

Riskerar 30 år

Libby riskerar om han fälls att dömas till 30 års fängelse och 1,25 miljoner dollar i böter. Åtalet ledde också omedelbart till att han blev tvungen att lämna Vita huset efter en karriär som täckt tre republikanska administrationer under presidenterna Ronald Reagan, George Bush den äldre och nu GeorgeW Bush. Luckan efter Libby kommer enligt bedömare att leda till vissa ommöbleringar i den sittande administrationen.

Att röja en hemlig CIA-agents identitet är straffbart i USA, men det är inte detta brott som Libby nu står anklagad för. Han får i stället sota för försöken att rädda sitt eget skinn under förhör med utredare och inför åtalsjuryn.

Förvrängda rapporter

Uppgifterna om vad Valerie Plame höll på med förmedlades till flera journalister sedan hennes man, diplomaten Joseph Wilson, anklagat regeringen för att ha förvrängt underrättelserapporter för att bana väg för Irak-kriget 2003. Det har i vittnesmål tidigare i år framkommit att både Libby och Karl Rove pratade med reportrar om Plame sommaren 2003.

Libby har också i två förhör inför åtalsjuryn erkänt att han diskuterat Plame med New York Times-reportern Judith Miller, men han påstår att han inte sagt att hon var hemlig CIA-agent. Han ska i förhör själv ha påstått att han fick kännedom om Plames hemliga uppdrag via NBC-journalisten Tim Russert, något som den utpekade journalisten har förnekat.

Först att i tryckt text avslöja Plames identitet var journalisten Matt Cooper i tidskriften Time. Uppgifterna hade då även lämnats ut till Judith Miller och flera andra journalister.

Stöds av presidenten

Såväl president George W Bush som vice president Dick Cheney ställde sig på fredagen bakom Cheneys åtalade stabschef, Lewis Libby. Själv sade Libby, i ett uttalande förmedlat av advokaten Joseph Tate, att han var övertygad om att han skulle frikännas från anklagelserna som riktats mot honom.

Bush hyllade på fredagen Libby som en medarbetare som lagt ned stor möda på att arbeta för det amerikanska folkets bästa i svåra tider. Han framhöll också att alla, inklusive Libby, måste betraktas som oskyldiga så länge de inte dömts.

– Medan vi alla är medtagna efter dagens nyheter behåller vi vårt fokus på alla de frågor och möjligheter detta land står inför. Jag har ett jobb att göra. Och det har alla som arbetar i Vita huset, sade Bush.

– Vårt jobb är att skydda det amerikanska folket och det är vad vi kommer fortsätta anstränga oss hårt för att göra, tillade han.

Cheney sade att hans avhoppade stabschef skulle försvara sig mot anklagelserna om brott i samband med Plame-härvan och betonade liksom Bush att Libby var oskyldig så länge han inte fällts av en jury.

– Scooter Libby är en av de mest kapabla och talangfulla människor jag någonsin träffat. Han har levt många år av sitt liv i det offentligas tjänst, sade Cheney.

Avböjer kommentarer

Han sade vidare att han inte ville kommentera anklagelserna mot Libby under den pågående processen.

Ledande amerikanska demokrater sade på fredagen att anklagelserna mot Libby visade att Bushadministrationen hade använt sig av vilseledande och oärliga metoder för att bana vägen för Irak-kriget.

– Bakom dessa åtalspunkter återfinns Bushadministrationens försök att misskreditera kritiker av Irakpolitiken utan hänsyn för nationell säkerhet, sade demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi.

– Det här fallet är större än att någon har läckt topphemlig information, sade senator Harry Reid, demokraternas ledare i senaten, med avseende på att Libby inte åtalats för själva läckan, utan för att med lögner och mened ha försökt dölja sitt agerande i härvan.

Den avslöjade CIA-agentens man, ex-diplomaten Joseph Wilson, kallade fredagens åtal ett viktigt steg i den juridiska processen. Wilson har tidigare hotat att stämma de ansvariga för läckan för att de förstört hans egen och Valerie Plames karriärer med sitt agerande.

”Oavsett vad utredningen och rättegången slutar med håller jag fast vid att avslöjandet av min fru som hemlig CIA-agent var allvarligt och skadade vårt land. Det känns som om min familj attackerades för att jag berättade sanningen om de händelser som ledde vårt land i krig”, sade han i en skriftlig kommentar.

TT-Reuters