Polisjakt på diplomat som vägrade blåsa

NYHETER

Den grekiske toppdiplomaten smet från trafikkontrollen.

Polisen jagade i kapp honom för att få honom att blåsa.

I stället blev de själva blåsta.

Foto: FÖRSÖKTE SMITA Den grekiske toppdiplomaten gjorde en u-sväng när han upptäckte poliskontrollen. När han jagades ifatt vägrade han först att veva ner rutan. Sedan vägrade han att blåsa med hänvisning till sin diplomatiska immunitet.

Den grekiske toppdiplomaten gjorde en hastig u-sväng när han såg polisens trafikkontroll vid Slussen i centrala Stockholm sent i går kväll.

Diplomatisk immunitet

Motorcykelpoliser tog upp jakten och stoppade hans bil. Först vägrade han att veva ner rutan. Sedan vägrade han att blåsa och åberopade sin diplomatiska immunitet.

Poliserna ringde upp utrikesdepartementet, UD.

Därifrån kom order om att toppdiplomaten skulle släppas. Han fick åka vidare i sin bil.

Enligt Kurt Erik Hansson vid Stockholmspolisen kan man inte tvinga personer med diplomatisk immunitet att blåsa.

Skickar PM till UD

-Om misstanken om rattfylleri kvarstår brukar vi se till att de körs hem och bilen bogseras från platsen. Oftast går de med på att blåsa, men det finns tjuriga diplomater och då skickar vi ett PM till utrikesdepartementet, säger han.

Miriam Mannbro vid UD:s pressjour bekräftar att de underrättats i natt om att diplomaten försökt avvika från trafikkontrollen.

Kallas upp för samtal

-Vi avvaktar polisrapporten och ska vidta lämplig åtgärd. Generellt kan det var allt ifrån att någon från den aktuella ambassaden kallas upp för ett allvarligt samtal till att personen förklaras som icke önskvärd i landet, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour.

Mira Micic