Thorvald Stoltenberg fick pulverbrev

NYHETER

”Det kommer säkert från någon tok”

Ett brev med ett misstänkt vitt pulver har skickats till Thorvald Stoltenberg, president i norska Röda korset och far till Norges statsminister.

Brevet kommer bara drygt en vecka efter att flera försändelser spred mjältbrandsskräck i Oslo.

Foto: AP
Thorvald Stoltenberg

Enligt tidningen VG var det Stoltenberg själv som öppnade brevet – det var adresserat till honom – och fann pulvret. Hans fru Karin berättar för VG Nett:

– Det låg i vår brevlåda. Först såg han att det kom något pulver från kuvertet. Sedan såg jag på brevet, säger Karin Stoltenberg.

Men de blev inte rädda, säger hon:

- Nej, det kommer säkert från någon tok. Det är lite liv här nu, men det är säkert ingenting, säger hon.

Efter att ha öppnat brevet och funnit pulvret ska Stoltenberg ha tagit med sig brevet till Röda korsets huvudkontor i Oslo.

– Vi fick besked om brevet klockan 14.30 i dag. Vi vet att Thorvald Stoltenberg själv och flera andra har varit i i kontakt med brevet, säger Kjell Hjulstad vid Oslopolisen till tidningen Aftenpostens nätupplaga. Fyra personer har förts till sjukhus för hälsokontroll.

- Vi kontaktade polisen med en gång, säger Röda korsets kommunikationschef Bernt Apeland till VG Nett.

Pulvret sändes till folkhälsoinstitutet för en analys, och ska enligt den första rapporten vara av samma typ som skickades ut i förra veckan, enligt Aspeland.

Minst 13 så kallade pulverbrev skickades då till olika personer, boende på spridda adresser i Oslo. Innehållet i de breven har analyserats och bedömts som helt ofarligt.

Fakta: Thorvald Stoltenberg

Helena Utter, Robert Triches