Buss körde på mina - minst 64 döda

NYHETER

Samtliga offer civila - flera av dem skolbarn

Colombo (TT-Reuters)

En mina sprängde en buss och dödade omkring 60 civila passagerare i mellersta Sri Lanka på torsdagen, uppgav en talesman för regeringen i Colombo.

Ett stort antal människor skadades vid explosionen som inträffade i provinsen Anuradapura.

Den tamilska gerillan LTTE beskylldes av regeringen för minsprängningen som i så fall skulle vara det allvarligaste angreppet sedan vapenvilan i Sri Lanka inleddes 2002. De flesta döda uppgavs ha varit singaleser varav några skolbarn.

Kommenterade inte

Sedan fredssamtalen mellan regeringen och LTTE bröt ihop i början av april har omkring 500 människor dött i våldsdåd som parterna beskyller varandra för. Faran är nu att landet återgår till inbördeskriget som härjat i tjugotalet år.

LTTE kommenterade inte omedelbart sprängningen men har tidigare förnekat skuld till sådana händelser.

Enligt uppgifter från lankesiska myndigheter till AFP dödades minst 64 människor i explosionen och ytterligare 39 skadades.

Samtliga offer var civila.

Olyckan inträffade i Anuradhapura-distriktet, omkring 20 mil norr om Colombo. Bussen var enligt en regeringstalesman överfull med bybor på väg till en lokal marknad för att köpa proviant när explosionen inträffade.

”Barbarisk attack”

58 människor dödades i explosionen och 45 fördes till sjukhus, där sex av dem senare avled till följd av sina skador. Därmed har hittills 64 personer dödats av minexplosionen.

– Det här är den mest barbariska terrorattacken av tigrarna, sade Keheliya Rambukwella som är regeringstalesman för försvarsfrågor.

Han anklagar den tamilska LTTE-gerillan för att ligga bakom attacken.

Den lankesiska militären genomförde artilleri- och flygattacker mot misstänkta gerillafästen endast timmar efter bombattentatet mot bussen, rapporterar AFP.

Förnekar inblandning

Granatanfallet riktades mot rebellfästen i Sampur i Trincomaleedistriktet, sade militära källor. Det fanns inga uppgifter om skador eller skadade. De tamilska LTTE-gerillan förnekar inblandning i torsdagens bombattack och sade att attentatet var riktat att misskreditera dem, rapporterar AFP.

TT-Reuters