Han fick köpa till vrakpris

NYHETER

Nu gör den förre bostadministern Lars-Erik Lövdén ett miljonklipp

Som bostadsminister gjorde Lars-Erik Lövdén det svårare för hyresgäster att ta över sina lägenheter.

Nu köper han själv loss sin egen lägenhet till vrakpris.

Vinst: ett par miljoner.

Den 4 mars 2002 tackade dåvarande bostadsminister Lars-Erik Lövdén (s) för första gången ja till att köpa loss sin hyresrätt på Östermalm i Stockholm.

Två dagar senare stod han i riksdagens talarstol och försvarade den nya lagen som gjort det svårare för lägenhetsinnehavare i allmännyttan att köpa loss sina lägenheter.

-Den råa moderata marknadsfundamentalismen med stolligheter som utförsäljningar och privatiseringar har tagit över. Därför krävs lagstiftning, sa han då.

Dyra kvarter

I går blev han själv ägare till en lägenhet i Stockholms dyraste kvarter värd mellan tre och fyra miljoner.

-En lägenhet på den adressen kan vara värd mellan 45000 och 60000 kronor kvadratmetern, säger Mona Carnello, fastighetsmäklare på Bjurfors.

Lars-Erik Lövdén betalar 23800 kronor per kvadratmeter. Därmed kan han göra en vinst på ett par miljoner.

Bor i ett slott

Sedan januari förra året har Lars-Erik Lövdén varit landshövding i Halland. Han bor flott i en sexrummare på Halmstads slott och har inte varit skriven i lägenheten på Östermalm sedan 2003. Han använder den bara när han är i Stockholm.

Trean på tredje våningen i huset är på 69 kvadratmeter. Lövdén fick lägenheten för tolv år sedan när han fortfarande var riksdagsman.

Fastigheten ägs av stiftelsen Allmänna barnhuset som under många år upplåtit lägenheter till socialdemokratiska riksdagsmän.

Stiftelsens styrelse utses av regeringen och sedan 2003 är förra socialförsäkringsministern Ingela Thalén ordförande.

Hon menar att fastigheten inte var tillräckligt lönsam att behålla.

-Fastigheten måste stamrenoveras och vi har inte haft den avkastning vi kräver för att få pengar till stiftelsens verksamhet, säger hon.

Hon vill inte kommentera Lars-Erik Lövdéns miljonklipp.

Tackade nej till köp

Riksdagsmannen Kjell Nordström (s) bor också i fastigheten. Han sitter även i Allmänna barnhusets styrelse och har tackat nej till att köpa loss sin lägenhet. Istället låter han stiftelsen köpa den och så hyr han av dem.

-Jag hade räknat med samtal från någon tidning och utsätter mig inte för sådant, säger han.

Det här är inte första gången Lars-Erik Lövdén gör ett lönsamt bostadsklipp. I juli förra året sålde han sitt radhus i Malmö för 3,3 miljoner. Det gav en vinst på 340000 kronor - på knappt två år.

För att kunna köpa lägenheten på Östermalm tar han ett lån hos Nordea. Lars-Erik Lövdén tjänar över 65000 kronor i månaden.

Aftonbladet har förgäves sökt honom för en kommentar.

SI en debattartikel i Aftonbladet 14 juni 1999 gick Lars-Erik Lövdén och dåvarande oppositionsborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, till hård attack mot utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. " Vi socialdemokrater betraktar bostaden som en social rättighet och därför kan inte den sociala bostadspolitiken slaktas och makten över boendet helt överlämnas i marknadens händer", skrev de bland annat. Attraktiv adress Runebergsgatan tillhör Stockholms dyraste kvarter. Här kan en lägenhet vara värd upp till 60 000 kronor kvadratmetern. Lars-Erik Lövdén betalade 23 800.Foto: JIMMY WIXTRÖMSedan början av förra året bor Hallands landshövding Lars-Erik Lövdén här, i en sexrummare på Halmstads slott med utsikt över slottsgården.Foto: TOMMY STENSSON

Krävde stopp för utförsäljning i debattartikel i Aftonbladet

Elisatbeth Marmorstein