Årets kataloghus – så bra är de

NYHETER

Liten kontakt mellan ute och inne. Få rum som kan användas till flera olika ändamål. Trista fasader. Kataloghusen kan definitivt göras bättre, tycker Aftonbladets experter.

1 av 2 | Foto: Eva Robertsson.

Vi bad arkitekterna Eva Robertsson och Ola Nylander att sätta betyg på tio av kataloghusen som småhusfabrikanterna erbjuder i år. Några hus är nya för året, andra gamla godingar.

Omdömena blev dessvärre ljumma.

– Det är skralt med nytänkandet. Öppenheten vi ser i dagens hus kom redan på 1920-talet, så det är inget nytt. Rum för arbete hemma, som borde vara aktuellt nu, är fortfarande en bristvara, säger Ola Nylander.

Inte flexibla

Rum som kan delas av eller halvstora generella rum, som kan användas till nästan vad som helst, lyser med sin frånvaro. Husen är helt enkelt inte flexibla.

I stället finns väldigt stora vardagsrum – gärna i anslutning till köket – som är svåra att använda till något annat än gemensam samvaro.

– Var ska barnen hålla hus? De behöver utrymme att leka när de är små och att vara med kompisar när de blir tonåringar. Ett sorts allrum som är avskilt från vardagsrummet vore bra, säger Eva Robertsson.

Dilemmat med kataloghus är att de ska passa många och då duggar kompromisserna tätt.

Bra material

Hur ska man då göra för att hitta rätt bland alla hus?

– Titta först på hur tomten ser ut och välj sedan hus som passar in. Huset ska vara flexibelt med till exempel en inredningsbar vind. Välj också bra material från början, det tjänar man på i längden, säger Ola Nylander.

– Värdesätt tomten och låt ute- och innemiljön samverka. Fönstren och fasaden är också viktiga. Men bli inte förblindad av exempelvis en tuff fasad så ni glömmer att uteplatsen vetter mot grannens garage, säger Eva Robertsson.

Green Line 731/trivselhus

Kataloghus eller arkitektritat?

Ta hjälp av en arkitekt för att rita drömhuset eller hitta det i en av de många huskatalogerna? Här är för- och nackdelarna med kataloghus respektive arkitektritat.

Duett/Modulent

Siskan/LB-hus

Högsäter/Götenehus

Flygelvägen/Anebyhus

Höner SX/Älvsbyhus

Villa Crescendo/Sävsjö trähus

Lindgården/Hjältevadshus

Villa Ekosol/Ekohus

AH#2 Sandell/Arkitekthus

Anna Björe ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård