”Försvinnande liten” risk för fågelinfluensa

NYHETER

Professor: Det finns ingen som helst anledning till panik i Europa

Foto: Forskare tonar ner risken att få smittan.

Risken att i Sverige drabbas av fågelinfluensa är i stort sett obefintlig. Och för den som reser till Turkiet eller Rumänien finns inte heller någon fara.

– Risken att smittas av fågelinfluensa är även där försvinnande liten, säger professor Johan Giesecke, chef för vetenskapliga rådet hos EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna.

Hans och myndighetens budskap framfördes på onsdagen, när ECDC utfärdade riktlinjer för de europeer som arbetar med fågeluppfödning i områden som drabbats av viruset H5N1.

För andra personer, bofasta eller besökare, är risknivån ”mycket mycket låg”, säger ECDC och bedömer risken som ”närmast obefintlig” om man undviker att ta i döda fåglar och försäkrar sig om att fågelkött och ägg som man äter är väl kokt eller stekt.

Ingen panik

Som besökare i till exempel Rumänien bör man inte heller besöka uppfödningsanläggningar, man ska undvika marknader där det säljs döda eller levande fåglar och tvätta händerna ofta.

– Det finns ingen som helst anledning till panik i Europa, underströk ECDC:s chef Zsuzsanna Jakab, när hon presenterade riktlinjerna.

Hon betonade också, liksom så många experter gjort de senaste dagarna, att någon pandemi inte står för dörren. För att fågelviruset H5N1 ska orsaka en pandemi måste det ändra egenskaper och smitta från människa till människa.

– Det finns alltid en risk för pandemi. Varje år kan det uppstå en pandemi. Risken är inte större i dag än den var förra året eller kommer att vara nästa år. Det är osannolikt att just detta virus blir nästa pandemivirus, säger Johan Giesecke.

Influensa till Sverige?

Han utesluter inte att fågelinfluensan kommer till Sverige nästa år, när flyttfåglarna återvänder.

– Det finns en risk att vi importerar fågelinfluensa. Bland fåglar. Det ökar inte risken för människor, säger han.

Vad det skulle innebära för framför allt fågeluppfödarna funderar Jordbruksverkets experter på. På onsdagen började man utvärdera det material som en referensgrupp tagit fram. Därefter beslutar man enligt chefsveterinär Leif Denneberg om några nya rekommendationer ska utfärdas.

Läs mer:

Leif Svensson/TT