Han går till attack

NYHETER

Häktad för skott mot 19-åringen – sen anföll han journalisterna

1 av 3 | Foto: våldsamt utfall Mannen som misstänks för skotten mot den 19-åriga svenskan i Turkiet gör ett våldsamt utfall mot journalisterna efter häktningsförhandlingarna i går. Kvinnan vårdades i natt på intensivvårdsavdelning med livshotande inre skador. ”Hennes tillsånd är fortfarande kritiskt”, säger läkaren som opererade henne.

BURSA

Här attackerar den misstänkte gärningsmannen Aftonbladets fotograf.

I går häktades han för mordförsöket på den 19-åriga svenskan i Turkiet.

Sent i går kväll släpptes hennes bror som tidigare suttit anhållen.

Mellan två stadiga militärpoliser fördes mannen som anklagas för att ha skjutit ner den 19-åriga svenskan, in i rättssalen i Bursa i Turkiet i går eftermiddag. När han klev ur polisbilen log han mot det samlade pressuppbådet utanför.

Mordförsöket har väckt stor uppmärksamhet i Turkiet och ett tiotal journalister fanns på plats för att bevaka häktningen i går eftermiddag. Ögonblicket efter att den misstänkte flinat mot kamerorna gick han till våldsam attack mot journalisterna.

–När han kom upp för trappan blev han plötsligt som galen. Han sparkade efter mig och en annan fotograf och skrek svordomar, säger Aftonbladets fotograf Aykut Akici.

Var mycket mörkt

Efter häktningsförhandlingarna fördes alla tre misstänkta iväg, men sent i går kväll beslutade häktningsdomaren att släppa kvinnans bror och den kamrat som hållit vakt vid bilen. Det gick i går kväll inte att få några besked om vad som låg bakom frisläppandet, men mycket tyder på att de två helt kommer att frias från misstankar.

–Pojkvännen har sagt i förhör att han är säker på vem det var som sköt, men att han är osäker på om brodern också var med, eftersom det var mycket mörkt vid tidpunkten, säger en högt uppsatt poliskälla till Aftonbladet.

Det unga paret hade känt varandra en tid och även träffats tidigare. Strax efter sju i måndags kväll promenerade kvinnan hemifrån till mötet i Doga Park, i utkanten av Bursa.

Varför just detta möte fick ett så tragiskt slut är ännu okänt. Enligt polisen har dock den man som nu sitter häktad tidigare haft ett förhållande med kvinnan.

–Gär-ningsmannen har hotat pojkvännen till livet flera gånger och sagt att han ska hålla sig borta från henne, säger poliskällan.

Sköts från nära håll

Men medan pojkvännen bara fick lindrigare skottskador, sköts kvinnan från mycket nära håll. Hon vårdas ännu på intensivvårdsavdelning med bland annat livshotande inre skador.

–Eftersom hon är ung är chanserna större att hon klarar sig, men hennes tillstånd är fortfarande kritiskt, säger läkaren Bulent Ozcetin som opererat svenskan.

Han uppger att 19-åringen löper stor risk att få fysiska men för livet.

Tidigare artiklar:

Eva Buskas