Moppestöld första brottet

NYHETER

Ökända Fucked for life - polisens heta spår i jakten på miljonrånarna

Mopedstölderna i Botkyrka och Tumba för tio år sedan var starten.

Nu granskar polisen om Fucked for life ligger bakom rånen i Akalla och på E4.

Det grundades av fängelserymmaren Daniel Maiorana.

Foto: Mats Strand
många likheter Förra veckans rekordkupp mot Securitas har många likheter med gårdagens rån. Bland annat granskar polisen tillvägagångssättet med att sätta flyktbilar i brand och rånarnas val av kläder.

Daniel Maiorana, 28, blev rikskänd då han förra sommaren rymde från Hallanstalten utanför Södertälje tillsammans med bland annat polismördaren Tony Olsson. Den senaste i raden av fritagningar han varit med om.

Då avtjänade Daniel Maiorana ett mångårigt fängelsestraff för rån. Ett straff som förlängdes med ett år när domen föll mot rymmarna tidigare i somras.

Finns i kretsen

Den man som i går, kort efter rånet i Hallunda, greps och senare anhölls finns i kretsen runt Fucked for life.

Han kategoriseras av polisen som "nyttig person". Det innebär att han enligt polisen vid något eller några tillfällen hjälpt Fucked for lifes tolv man starka kärna - de som tatuerat in FFL på överarmen eller i nacken - när de begått brott.

Fucked for life kallade sig först Tumba Lords och började med mopedstölder. Senare övergick de till att stjäla motorcrosscyklar.

Ett 40-tal personer

I slutet av 1990-talet bytte gänget namn till Fucked for life - "körda för livet" på svenska, utan framtid. Gruppen var då löst sammansatt och hade, med undantag för de fem i ursprungsgruppen, mest en nätverksliknande struktur.

Deras kriminella erfarenhet växte efter hand - liksom antalet personer runt dem. För ett år sedan bedömde polisen att ett 40-tal personer kunde knytas till Fucked for life.

Några i gänget, däribland Daniel Maiorana, var i början på 2000-talet experter på att spränga uttagsautomater. Medan den inre kretsen sprängde automaterna höll mer perifera gängpersoner vakt beväpnade med automatvapen.

Flera grova rån

Gänget utvecklade också ett fungerande system för att tvätta de färgade sedlar de kom över vid automatsprängningarna.

Under början av 2000-talet genomförde Fucked for life-medlemmar flera grova rån mot värdetrans-porter runt om i landet. För att genomföra dessa rån knöts också personer utanför gänget.

Att en person med band till Fucked for life nu anhållits misstänkt för rånet i Hallunda behöver inte betyda att alla gärningsmän tillhör samma gäng.

Andra ledarfigurer

- Den mannen kan vara rekryterad av andra kriminella just för att genomföra det här rånet. Det är ofta ganska förvirrade och högst tillfälliga sammansättningar av ligor som genomför den här typen av rån, säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

Under Daniel Maioranas fängelsevistelse har andra personer trätt fram i hans ställe som ledarfigurer i Fucked for life.

Men det betyder inte, enligt polisen, att han inte längre har förmåga att organisera och genomföra brott. Fritagningen från bland annat Hall är ett exempel på detta.

Två rekordrån – samma rånare?

Fucked for life – körda för livet

Läs mer:

Petter Ovander