Därför måste Bambi dödas

NYHETER

Ella räddade livet på rådjuret: Synd att lagen är så sträng

BÅSTAD

Med mjölk och kärlek räddade Ella Wulff livet på den övergivna rådjursflickan Bambi.

Men nu är det slut - om inte matte hittar ett vilthägn till Bambi måste hon avlivas.

- Det är synd att lagarna är så stränga, säger Ella Wulff sorgset.

Foto: DRAGO PRVULOVIC
Svårt att skiljas Ella Wulff tog hand om rådjuret Bambi, 4 år, som hon nu tvingas göra sig av med. "Det är klart att Bambi egentligen skulle ha det bättre om hon fick ströva fritt. Men det blir svårt för oss båda att skiljas", säger Ella Wulff.

Det är snart fyra år sedan ett par grannar till Ella Wulff hittade ett nyfött och övergivet rådjurskid i skogen nedanför Hallandsåsen.

Det började med en tesked mjölk, och snart hade Bambi blivit stor och stark. Redan efter en månad hade hon växt ur köket.

- Hon började hoppa omkring så jag kunde inte ha kvar henne inomhus, säger Ella Wulff.

Numera bor Bambi i ett litet skjul ute på gården.

Klarar sig inte själv

Bambi utfodras med hö och kraftfoder och skulle inte klara sig själv i naturen. Hon kommer inte så långt eftersom hon är kopplad, men om hon kikar runt hörnet ser hon Hallandsåsen där det finns gott om rådjur.

För ett par veckor sedan fick djurskyddsinspektören i Båstad tips om det kopplade rådjuret. Och det är olagligt att ha vilda djur som husdjur. Nu har Ella Wulff två saker att välja mellan - hitta ett vilthägn till Bambi, eller avliva henne.

"Mår inte bra"

Ägaren till ett vilthägn i Dalsland vill ta hand om Bambi, och ansökan finns nu på Naturvårdsverket. Om ett par veckor kommer beslutet.

- Vi hoppas slippa avlivning, men jag vill verkligen avråda människor från att ta hand om övergivna djur, säger Yvonne Lundell på Naturvårdsverket.

- Naturen har sin gång och djuren mår inte bra av att vi tar hand om dem och förmänskligar dem.

Här är andra udda husdjur

Ingrid Carlqvist