Leijonborg vill ha ett borgarparti

NYHETER

”Vi blir mer och mer överens”

De borgerliga partierna borde gå till val under gemensam flagg, och använda sig av en enda partibeteckning.

Det anser folkpartiledaren Lars Leijonborg - men han får inget stöd för de tankarna hos de övriga tre borgerliga partierna.

Lars Leijonborg.

Lars Leijonborg efterlyser ett närmare samarbete mellan de fyra borgerliga partierna. I SvD talar han om vikten av att ”människor märker att vi hela tiden blir mer och mer överens”.

Överst på valsedlarna

Som ett led i arbetet att knyta de borgerliga tätare tillsammans, tycker Leijonborg att det vore på sin plats med en gemensam partibeteckning på valsedlarna i höst.

En fördel med ett sådant arrangemang vore att partierna på så vis inte skulle tappa några röster. Inget parti skulle hamna under fyraprocentspärren, tror folkpartiledaren.

Vad ett gemensamt borgerligt parti skulle heta är i nuläget oklart. SvD:s ledarsida, som förespråkar lösningen, tycker att ”Allians för Sverige” vore ett passande namn. Tanken är att det gemensamma namnet skulle stå överst på alla valsedlar, men att partierna ändå skulle ha sina egna listor. Det borgerliga ”storpartiets” mandat skulle efter valet fördelas mellan de fyra partierna.

Leijonborg säger till SvD att han snabbt vill börja arbeta med de frågor där partierna tycker olika.

En av de knäckfrågorna är energipolitiken. Medan folkpartiet vill bygga ut kärnkraften, har centerpartiet en överenskommelse med s och v om en avveckling.

Leijonborg säger att han som kompromiss kan tänka sig släppa kravet på en utbyggnad av antalet kärnkraftverk under nästa mandatperiod.

Får inget stöd

– Men det borde inte heller bli färre. Det känns på något sätt som att det här steget för centern inte borde vara så stort, säger folkpartiledaren till SvD.

Varken moderaterna, centerpartiet eller kristdemokraterna vill dock ha någon gemensam partibeteckning. Däremot vill de gärna se en gemensam statsministerkandidat. Och kristdemokraternas Göran Hägglund avslöjar vem det är:

– Om vi vinner valet är det naturligt att statsministern hämtas ur det parti som får det största väljarstödet. Som det ser ut får moderaterna det, så vinner vi kommer nästa statsminister att heta Fredrik Reinfeldt, säger Göran Hägglund till TT.

Mia Carron