Tak rasade - många döda

NYHETER

Samma arkitekt ritade taket till vattenland i Moskva som rasade 2004

Foto: Taket på ett köpcentrum i Moskva rasade samman på torsdagsmorgonen. Många dog och flera blev fastklämda.

MOSKVA

Ett 50-tal människor omkom och ett 30-tal skadades när ett snötyngt tak rasade in över en stor saluhall i Moskva på torsdagen.

Räddningsarbetare hörde instängda människor ringa efter hjälp. Andra försökte få uppmärksamhet genom att bulta, medan tiden rann i väg.

Under hela dagen pågick ett intensivt räddningsarbete för att gräva fram människor under rasmassorna. Krisberedskapsminister Sergej Sjoigu beskrev läget på olycksplatsen när mörkret började falla och ännu en bister natt närmade sig.

Katastrofen inträffade på natten i distriktet Bauman i östra Moskva.

– Jag vaknade. Det var något slags kraftig smäll och allt var i mörker, berättade Halik Mamedov, en 37-årig grönsaksförsäljare som hade lagt sig för att sova under en trappa och lyckades sätta sig i säkerhet.

Matmarknad

Det 2000 kvadratmeter stora köpcentrumet rymmer en av Moskvas livligaste livsmedelsmarknader. Många av handlarna var redan på plats för att göra förberedelser eftersom de väntade sig goda affärer med tanke på att det var nationell helgdag.

Enligt uppskattningar kan mellan 100 och 150 personer ha befunnit sig i lokalerna, trots att affärerna inte hade hunnit öppna.

Antalet dödsoffer väntades stiga när sökhundar luktat sig fram till människor som låg begravda under metall- och betongskrot.

Olycksteorier

Spekulationerna om vad som orsakade takraset satte i gång omedelbart:

Konstruktionen höll inte för den tunga snön på taket. Det föll snö under natten och ungefär en halvmeter snö tros ha tyngt taket. För drygt två år sedan störtade taket in på ett badhus ritat av samme arkitekt.

Ett attentat av tjetjenska rebeller, eftersom det var ryska arméns dag. Teorin avfärdades dock av Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov när han kom till katastrofplatsen.

”Inget terroristdåd”

– Vi kan med säkerhet säga att takkollapsen på marknaden inte var något terroristdåd, sade Luzjkov.

President Vladimir Putin vill ha en noggrann undersökning för att få reda på varför taket på 70-talsbyggnaden störtade ner.

TT-Reuters