KD-topp riktar hård kritik mot Ebba Busch

Ebba Busch hävdar att Kristdemokraterna backar upp henne i turbulensen med hustvisten och förtalsdomen.

Men KD-toppen Lars Adaktusson ifrågasätter partiledarens agerande – och talar om en tystnadskultur i partiet.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått. Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal, säger han till tidningen Dagen.

Lars Adaktusson är kritisk till Ebba Buschs agerande i hustvisten.
Lars Adaktusson är kritisk till Ebba Buschs agerande i hustvisten.

Få kristdemokrater, om ens någon, har offentligt riktat kritik mot Ebba Buschs hantering av hustvisten och förtalsdomen.

Nu uttalar sig den kände partiföreträdaren Lars Adaktusson i den kristna tidningen Dagen. Adaktusson säger att han är oroad över situationen. Han riktar också öppet kritik mot hur Ebba Busch agerar.

– Ebba började med att säga att hon är oskyldig till brottet, men ställd inför ett åtal så erkänner hon det ändå. Sedan säger hon att det är fel på lagstiftningen. Det blir svårt att få ihop, säger Adaktusson till tidningen.

Borde be om ursäkt

Lars Adaktusson anser att Ebba Busch borde be om ursäkt till den förtalade personen Johann Binninge.

Vidare riktar Adaktusson kritik mot att Busch har drivit processen med hustvisten så långt. Det har enligt honom tagit fokus från KD:s arbete och viktiga politiska frågor.

– Även om det på ett personligt plan är en viktig fråga för Ebba finns det en gräns där partiets bästa måste vägra tyngre.

Många är bekymrade

Han målar också upp en bild av att många i KD är bekymrade över situationen men att få vågar tala öppet. Det saknas enligt honom en intern debatt och på riksdagsgruppens möten blir det ofta tyst när ordet är fritt.

På frågan om han har förtroende för Busch kan Adaktusson inte ge ett tydligt svar.

– Jag har förtroende för Kristdemokraterna som parti och för kristdemokratins förmåga att lösa allvarliga samhällsproblem. När det gäller den personliga förtroendefrågan är det mer komplicerat än att bara svara ja eller nej, säger han.

Lars Adaktusson och Ebba Busch har tidigare hamnat i ordväxlingar. Bland annat efter att Adaktusson petats från KD:s partistyrelse 2019.

Slår tillbaka: Starkt stöd

Aftonbladet har sökt Ebba Busch. Pressekreterare Andia Gemsjö skickar istället kommentarer från partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlson och partisekretare Peter Kullgren.

Carlson säger att han inte känner igen Adaktussons bild.

– Jag har upplevt ett starkt stöd men även omsorg om Ebba i riksdagsgruppen. Hon har löpande hållit gruppen informerad och gett möjlighet att ställa frågor eller vara kritisk.

Kullgren säger att Ebba Busch har ett starkt förtroende i partiet.

– Stödet för Ebba Busch som partiledare är fortsatt mycket tydligt. I fredags beslutade en fullt enig partistyrelse om fortsatt förtroende för Ebba som partiledare för Kristdemokraterna.

Lars Adaktusson avböjer kommentar.

Publisert: