Nyheter

Dostum tillbaka – för att slåss?

Av: 

TT

Abdul Rashid Dostum är tillbaka i det alltmer krigshärjade Afghanistan. Arkivbild.
Abdul Rashid Dostum är tillbaka i det alltmer krigshärjade Afghanistan. Arkivbild.

NYHETER

Den ökände krigsherren Abdul Rashid Dostum är tillbaka i Afghanistan. Han ska träffa landets president och skulle kunna bli ett stöd i kampen mot talibanerna.

Dostum, före detta fallskärmsjägare, general och vicepresident, har varit i Turkiet några månader, där han tros ha fått läkarvård. Hans talesman Ehsan Nero uppger för AFP att Dostum kom till Kabul i onsdags kväll och träffade högt uppsatta ämbetsmän för att diskutera säkerhetsläget i Jawzjanprovinsens huvudstad Sheberghan.

– Nu väntar han på att träffa president Ashraf Ghani, sade Nero på torsdagen.

Dostum ledde en av de största miliserna, uzbekiska krigare i norr, som slogs mot talibanerna och blev beryktade för att ha massakrerat tusentals krigsfångar. En återkomst för krigsherren och hans fotsoldater skulle kunna bli ett stöd för regeringsarmén i dess kamp mot de överallt framryckande talibanerna.

Sedan utländska styrkor började retirera från Afghanistan i maj har talibanerna gått stadigt framåt, allt närmare städerna som hittills hållits av armén. I exempelvis staden Lashkar Gah fortsätter armén att försöka hålla undan de talibanska kämparna, och uppmanar sedan i tisdags alla stadsbor att fly därifrån.

EU fördömde i ett uttalande på torsdagen talibanerna för deras våld mot civila och för brott mot löftet att inleda fredsförhandlingar.

Amerikanskt och afghanskt stridsflyg har intensifierat attackerna mot talibanerna, som i sin tur varnat att de kommer att slå mot regeringstjänstemän.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert: