Största partiet söker nyval i orons Tunisien

Av:  TT-AFP

Ennahda-partiet, vars ledare Rached Ghannouchi här deltar i demonstrationer, ber sina anhängare välja dialog framför strid. Arkivbild.
Ennahda-partiet, vars ledare Rached Ghannouchi här deltar i demonstrationer, ber sina anhängare välja dialog framför strid. Arkivbild.

Tunisiens största parti Ennahda uppmanar president Kaïs Saied att hålla nyval. De ändrar även budskapet till sina anhängare och ber dem förespråka solidaritet över uppror.

Först manade partiet sina anhängare att ta till gatorna för att demonstrera mot hur Tunisiens president Kaïs Saied avsatt premiärminister Hichem Mechichi och pausat parlamentets arbete.

Under måndagen drabbade sedan anhängare till Ennahda samman med anhängare till presidenten, som partiet anklagar för en statskupp i och med avsättandet av Mechichi och två andra ministrar.

Men nu ändrar sig Ennahda-partiet, landets största som avsatte Mechichi tillhör, och uppmanar i stället tunisier till dialog.

”Rörelsen uppmanar alla tunisier att förespråka solidaritet, synergi och enighet och bemöta alla utrop om uppror och allmän splittring”, meddelar partiet under tisdagen.

De uppmanar också president Saied att hålla nyval, i stället för att ”bygga en envåldsmakt”.

Samtidigt har den sparkade Mechichi meddelat att han kommer att hörsamma presidenten och lämna över makten till den person som presidenten utser som ny premiärminister.

Överträtt befogenheter

Enligt president Saïed är hans agerande helt i linje med konstitutionen. Många andra politiker i landet, däribland de inom Ennahda, anser däremot att han överträtt sina befogenheter med råge. Under måndagskvällen införde presidenten ett nattligt utegångsförbud samt förbjöd fler än tre personer att samlas på offentliga gator och torg.

Efter den eskalerande oron som tilltagit sedan i söndags har USA:s utrikesminister Antony Blinken lyft på luren.

”Han uppmuntrade president Saied att följa de demokratiska principer och mänskliga rättigheter som är grunden i Tunisiens styre,” skriver USA:s utrikesdepartement om telefonsamtalet.

USA manar till en öppen dialog med alla politiska aktörer och det tunisiska folket, heter det.

Den svåra ekonomiska och sociala situationen i Tunisien har förvärrats av pandemin och är en nyckelfaktor till att stora protester mot regeringen bröt ut, som ledde till att presidenten i söndags kväll avsatte premiärministern.

Lovar ekonomiskt stöd

Blinken lovade också ekonomiskt stöd till Tunisien och att USA ska hjälpa landet i kampen mot covid-19. Över 18 000 människor har avlidit i sviterna av covid-19 i Tunisien, som har omkring tolv miljoner invånare.

Från EU kommer en uppmaning om en snabb återgång till politisk stabilitet i landet.

”Vi uppmanar till ett återupprättande av den institutionella stabiliteten så snart som möjligt, och framför allt för återupptagandet av parlamentarisk verksamhet, respekt för grundläggande rättigheter och avhållsamhet från alla typer av våld”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Publisert: