Tålamodet tryter – väntar epokskifte i Sydafrika?

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-05-26

Korruption, splittring och brutna löften.

30 år efter apartheids fall tryter en del sydafrikaners tålamod med den tidigare frihetsrörelsen ANC. För första gången ser maktpartiet ut att få svårt att regera vidare på egen hand.

– Är 30 år tillräckligt för att omintetgöra konsekvenserna av kolonialismen och apartheid? Mitt svar är att 30 år inte är tillräckligt. Vi behöver mer tid, sade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i ett tal framför partimedlemmar i Afrikanska nationalkongressen (ANC) i januari, när valrörelsen sparkades i gång.

För 30 år sedan stod Ramaphosa sida vid sida med frihetskämpen och landsfadern Nelson Mandela, när frihetsrörelsen ANC lovade ett bättre liv för alla sydafrikaner i det fria och demokratiska Sydafrika.

Mycket har förändrats sedan dess, men för en del inte tillräckligt mycket, eller tillräckligt snabbt. Landet är fortsatt ett av de mest ojämlika i världen och en växande skara invånare ser ut att ha tappat tron på det mångåriga maktpartiets löften.

Inför onsdagens val visar opinionsmätningar att ANC kan tappa så mycket stöd att det inte längre kommer att kunna regera med egen majoritet.

Enorm arbetslöshet

Var tredje invånare i Sydafrika är arbetslös. Den stora merparten av dem är svarta, unga och alltfler födda efter apartheid. Nästan halva befolkningen lever i formell fattigdom.

Vid sidan av det har den offentliga sektorn dränerats på enormt mycket pengar när en systematisk korruption har slagit rot. Anklagelser om detta stormade som värst under den tidigare presidenten Jacob Zumas styre, vilket tyngde honom till den grad att han tvingades avgå år 2018.

Nu har den 82-årige Zuma gett sig in i politiken igen och bildat ett eget parti, Umkhonto we Sizwe (MK), som riktar sig till missnöjda svarta ANC-kärnväljare, inte sällan med uppviglande retorik.

– Folk som kom hit i fartyg och båtar tog över vårt land. De lät oss vara fattiga. Vi måste ta tillbaka det land som våra förfäder slogs för, sade Zuma när han kampanjade på historisk ANC-mark i kåkstaden Soweto utanför Johannesburg i lördags förra veckan.

Lär få sitta kvar

I de flesta scenarier kommer Cyril Ramaphosa att få sitta kvar efter valet. Frågan är bara med vilket underlag, och hur långt han och ANC kommer behöva gå det till mötes.

Utöver Jacob Zumas parti får det radikala vänsterpartiet Ekonomiska frihetskämpar (EFF) förmodas ligga närmast till hands. Det är landets tredje största parti och kräver mer långtgående åtgärder – bland annat en snabbt upptrappad konfiskering i den känsliga frågan om mark som ägs av vita sydafrikaner.