Här är alla turerna kring Julian Assange

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-06-25

En demonstrant som vill se Julian Assange frisläppt utanför en domstol i London i maj i år.

Spion enligt vissa, yttrandefrihetskämpe enligt andra. Han har blivit våldtäktsanklagad i Sverige, hotats av utvisning till USA och tillbringat sju år instängd på Ecuadors ambassad.

Här är alla turerna kring Julian Assange.

2006: Julian Assange, född 1971 i australiska Townsville, är med och grundar Wikileaks.

2010: Wikileaks publicerar hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument om bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan, som avslöjar amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Bland organisationens mest uppmärksammade avslöjanden finns en hemlig videoupptagning, inspelad av USA:s militär, som visar hur en amerikansk Apache-helikopter 2007 anföll och dödade minst tolv människor, däribland två Reutersjournalister, i Bagdad.

Augusti–december 2010: Julian Assange anhålls och häktas i sin frånvaro misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor under ett besök i Sverige. Australiern, som befinner sig i Storbritannien, överlämnar sig till brittisk polis och utrustas med fotboja.

Maj/juni 2012: Storbritannien beslutar att Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Han barrikaderar sig därefter på Ecuadors ambassad i London där han ska tillbringa sju år. Under sin tid på ambassaden blir han pappa till två barn.

Maj 2017: Den svenska förundersökningen mot Assange läggs ner.

April 2019: Wikileaksgrundaren grips på Ecuadors ambassad av brittisk polis. USA offentliggör att ett åtal om spioneri och dataintrång finns mot Assange och begär omedelbart att han överlämnas dit.

Assanges advokater avfärdar de amerikanska anklagelserna som politiskt motiverade och ett hot mot pressfriheten. Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att de omfattande publiceringarna av hemliga dokument äventyrat USA:s säkerhet.

Maj 2019: Assange döms till nästan ett års fängelse av en domstol i London för brott mot landets borgensregler. Den svenska förundersökningen återupptas.

November 2019: Den svenska förundersökningen mot Julian Assange läggs återigen ner.

2019-2024: En lång rättslig process om en eventuell utlämning till USA pågår, med en rad överklaganden från båda håll. Julian Assange hålls kvar i brittiskt fängelse i väntan på beslut efter att en domstol slagit fast att risken är stor att han flyr om han släpps.

Flera gånger varnar läkare att Assanges hälsa är så pass dålig att han riskerar att dö i brittiskt fängelse.

Juni 2024: Julian Assange blir fri efter att han erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.

Assange ska på onsdagen framträda vid en domstol i Marianerna, som är ett amerikanskt territorium i Stilla havet, därefter väntas han återvända till Australien.

ANNONS