Erdogan varnar för ”etniskt krig”

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Turkiets president Erdogan varnar för ”etniskt krig” efter den kurdiska omröstningen i Irak i går.

Han kallar den kurdiske presidenten Massoud Barzanis beslut att genomdriva självständighetsomröstningen för ”förräderi”.

– Om Barzani och den kurdiska regeringen inte backar från sitt misstag snarast kommer de att gå till historien med skammen över att ha dragit in regionen i etniskt- och sekteristiskt krig, säger Erdogan i talet.

Under gårdagen höll det kurdiska självstyret i Irak sin första officiella omröstning om en självständig stat, och trots att rösterna ännu inte räknats klart firas resultatet - som väntas bli ett rungande ja - av kurder på bland annat Iran och Iraks gator.

Men flera grannländer, inklusive Irak där omröstningen ägde rum, har förklarat omröstningen olaglig.

Ett av dem är Turkiet, som tillsammans med Iran, också stängde sina gränser till kurdiska regioner i Irak i går.

”Etniskt krig”

Nu säger den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i ett tal från presidentpalatset i Ankara att omröstningen riskerar att orsaka ett ”etniskt krig”, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Om Barzani och den kurdiska regeringen inte backar från sitt misstag snarast kommer de att gå till historien med skammen över att ha dragit in regionen i etniskt- och sekteristiskt krig.

Erdogan upprepar också att ”alla alternativ”, från ekonomiska till militära, kommer att vidtas för att bibehålla turkisk säkerhet.

En plötslig militärövning äger just nu rum vid den turkisk-irakiska gränsen, och turkiska trupper kan komma att ta sig in i Irak om konflikt skulle uppstå, enligt presidenten.

Räds en dominoeffekt

Anledningen till att Erdogan och flera grannländer fördömer omröstningen är att man räds en dominoeffekt, att miljontals kurder i Turkiet ska stärkas av omröstningen i Irak och uttrycka samma krav i Turkiet.

Erdogan anklagar i sitt tal den kurdiske presidenten Massoud Barzani, som drev igenom omröstningen trots stora delar av omvärldens varningar om att han orsakade instabilitet i regionen, för ”förräderi”, enligt Reuters.

– Fram till allra sista stund förväntade vi oss inte att Barzani skulle begå ett sådant misstag och hålla omröstningen, men uppenbarligen hade vi fel. Omröstningsbeslutet, som han tog utan någon rådgivning, är förräderi, sa Erdogan i sitt tal i dag.

Redan under gårdagen hotade Erdogan med att strypa den oljerörledning som kurder använder för att exportera olja.

– Vi får se var och genom vilka kanaler de kommer att sälja sin olja. Vi har ventilen. När vi stänger av den är det slut, sa Erdogan i går.

Kurder friar omröstningen 00:22
FAKTA

Irakiska Kurdistan

  • Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

  • Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

  • Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

  • Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

FAKTA

Den kurdiska folkomröstningen

  • Den 25 september röstade irakiska Kurdistan om självständighet i de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som utgör dess självstyrande områden. Därtill kommer röstades det i flera omstridda områden som kontrolleras av kurdiska styrkor men som centralregeringen i Bagdad ser som sitt territorium, däribland Kirkuk, Makhmour, Khanaqin och Sinjar. Inte bara kurder hade rätt att rösta, utan även andra folkgrupper som lever i de kurdiska områdena.

  • Den irakkurdiska diasporan kunde rösta via nätet under ett flertal dagar.

  • Irakiska Kurdistan har en hög grad av autonomi, med ett eget parlament och egna väpnade styrkor (peshmerga). Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

  • Bagdad motsätter sig folkomröstningen. Iraks premiärminister Haider al-Abadi sa på förhand att den skulle leda till "ännu mer konflikter". Turkiet och Iran var också mycket kritiska och oroade över att omröstningen skulle kunna inspirera kurdiska separatister inom sina egna gränser.