Bilden inifrån planet – från utredningen

Det lilla propellerplanet störtade strax efter start på torsdagskvällen.

För ett år sedan utredde SHK ett allvarligt tillbud då planet var nära på att krocka med ett annat plan.

Utredningen visar bilder inifrån planet.

Den allvarliga flygplanskraschen i Örebro på torsdagskvällen fick ett tragiskt slut. Ombord fanns nio personer och samtliga dog. Olyckan har beskrivits som den värsta i modern tid.

Nu utreds olyckan av haverikommissionen och polisen.

Så sent som förra året utreddes planet av Statens haverikommission. I rapporten som Statens haverikommission tagit fram berörs ett allvarligt tillbud på Kristianstads flygplats.

Två plan var inblandade - varav ett av dem var planet som kraschade i Örebro. Händelsen inträffade på marken där det ena flygplanet skulle starta och det andra planet, det som kraschade i Örebro, skulle taxa ut.

Planet inifrån taget för ett år sedan.
Planet inifrån taget för ett år sedan.

I rapporten står det följande:

”Rapporten behandlar ett allvarligt tillbud till kollision på Kristianstad flygplats.”

Händelsen inträffade på marken där det ena flygplanet skulle starta och det andra, alltså planet som kraschade i Örebro då skulle taxa ut. Planen ska enligt utredningen ha kommit nära varandra. Krocken kunde undvikas genom en undanmanöver som genomfördes med ett av flygplanen.

Enligt SHK hade flygplanet inga kända tekniska brister och båda flygplanen var utrustade med flygradio som användes vid händelsen.

I rapporten står det bland annat det att orsaken till att planen var nära på att krocka var att det taxande flygplanet beträdde banan samtidigt som det andra flygplanet var i ett startförlopp på banan.

Planet var nära att krocka med ett annat plan på marken.
Planet var nära att krocka med ett annat plan på marken.
Publisert:

LÄS VIDARE