Mikael Damberg

Damberg: ”Ska jaga gängen från alla håll”

Av: 

Josefine Karlsson

Nora Adin Fares

NYHETER

Två små barn skottskadades när de lekte utomhus i Flemingsberg.

Nu har inrikesminister Mikael Damberg (S) fått nog.

– Jag har blivit allt mer bestämd. Det här inte är något vi ska vänja oss vid i Sverige. Vi ska trycka tillbaka gängvåldet, säger han.

Vid 20-tiden på lördagskvällen var två barn, fem och sex år gamla, ute och lekte i Visättra, Huddinge kommun.

Då blev de plötsligt träffade av skott.

Enligt polisen ska barnen inte ha varit måltavlor. De fördes till sjukhus och vårdas för skador i benen. Skadeläget ska inte vara livshotande.

– Det är ju fruktansvärt, framförallt för barnen men också för de här familjerna som drabbas av det här vansinniga våldet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Med påsar på händerna greps flera personer misstänkta för inblandning i skjutningen.

Vill se skärpta straff

Nio personer har under söndagsmorgonen anhållits misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Enligt polisen finns kopplingar till kriminella nätverk.

– Jag har också blivit allt mer bestämd över att det här inte är något vi ska vänja oss vid i Sverige. Vi ska trycka tillbaka gängvåldet. Det går att göra och det har visats i andra länder, det har också visats i Malmö. Men det krävs mycket jobb, säger han.

Inrikesministern vill nu se krafttag med flera åtgärder mot gängvåldet i Sverige, bland annat genom skärpta straff.

– Vi får ta emot från regeringens sida en gängutredning som tittar just på skärpta straff för gängbrottslighet. Sen handlar det om att bryta nyrekryteringen. Då måste man agera snabbare och hårdare för att hindra att unga människor dras in i gängkriminalitet, säger han.

Två barn vårdas på sjukhus efter skjutningen. Skadorna ska inte vara livshotande.

”Vi kommer inte att backa”

Mikael Damberg betonar att flera gängkriminella och personer med ledande roller inom de kriminella nätverken sitter häktade i väntan på långa fängelsestraff som resultat av intensivt polisarbete. Men mer måste göras och kommer att göras, enligt inrikesminister.

– Vi måste också åt pengarna, för mycket av gängkriminaliteten finansieras via narkotikaförsäljning men också via annan typ av brottslig verksamhet. Vi ska jaga gängen från alla håll. Svensk polis är väldigt offensiv och vi kommer inte att backa, säger han.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mikael Damberg

LÄS VIDARE

Nio misstänks efter att barn skottskadades

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

Kriminalpolitik

Kriminella nätverk

Huddinge

Flemingsberg