Så skyddar du huset vid översvämning

Av:  TT

När SMHI varnar för stora regnmängder kan du som bor i ett utsatt område täta källarfönster och ventiler, lyder uppmaningen från räddningstjänsten. Arkivbild
När SMHI varnar för stora regnmängder kan du som bor i ett utsatt område täta källarfönster och ventiler, lyder uppmaningen från räddningstjänsten. Arkivbild

Vatten som tränger in genom avloppssystem, källargolv och fönster. När räddningstjänsten tvingas prioritera översvämmade sjukhus och äldreboenden är det viktigt att stå förberedd.

På onsdagen slog ett kraftigt skyfall till i Kristianstad. Ett sjukhus och ett äldreboende översvämmades, samtidigt som desperata villaägare med forsande vatten i källaren ringde 112.

– Vi har behövt prioritera samhällsviktiga funktioner före privata villor och lägenheter för att inte tömma våra resurser, säger Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten.

Liknande scener utspelade sig i Kalmar i tisdags med översvämmade hotell och butiker. Blixten slog ned 1 700 gånger, slog ut elen och påverkade telenätet.

Nu drar regnovädret norrut. Åskskurarna kan ge lokala skyfallsliknande regn med mer än 35 millimeter på kort tid, enligt SMHI. Efter sig lämnar regnet stora kostnader för samhället.

– Sådant här regn är återkommande över tidscykler. Som privatperson går det att förbereda sig, säger Mattias Östling.

Bygg barriärer

När SMHI varnar för stora regnmängder kan du som bor i ett utsatt område täta källarfönster och ventiler. Bygg tillfälliga barriärer för att förhindra att vattnet sprids. Täck golvbrunnar med en handduk och ställ något tungt ovanpå.

– Man behöver inte ha det mest dyrbara stående på golvet i källaren.

Utomhus kan du bygga en sand- eller jordvall och täcka den med plastpåsar. Sandsäckar kan vara bra att ha i beredskap innan krisen är ett faktum.

– Man kan köpa hem en enklare vattenpump, som man vid de här större händelserna kan suga ut vatten med.

Stäng av strömmen

Om vattnet redan forsar in i källaren är det viktigt att stänga av strömmen. Rör inga elektriska apparater om du står på ett blött golv.

Efter en översvämning bör du undersöka om huset tagit skada. Kontakta försäkringsbolag och dokumentera skador. Vattnet som svämmat över kan vara förorenat, så se till att städa och desinficera ytor.

Räddningstjänstens uppgift vid översvämningar är att säkra samhällsviktiga funktioner och rädda liv.

– Vi har under dagen ändå haft tre enheter som hjälper privatpersoner efter att de samhällsviktiga verksamheterna har fått den hjälp de behöver.

Vid ett skyfall drabbas ofta många samtidigt, vilket begränsar möjligheterna att få hjälp.

– Det ligger på fastighetsägaren att hantera detta, men vi hjälper till så mycket vi kan, säger Mattias Östling.

Håll kontakten med grannarna, de kan behöva din hjälp.

Publisert: