Ekvatorialguinea kritiserar sanktioner

Av:  TT-AFP

Några av Ekvatorialguineas korruptionsanklagade vicepresident Teodorin Obiangs 25 lyxbilar som såldes vid en auktion i Schweiz 2019. Arkivbild.
Några av Ekvatorialguineas korruptionsanklagade vicepresident Teodorin Obiangs 25 lyxbilar som såldes vid en auktion i Schweiz 2019. Arkivbild.

Ekvatorialguineas korruptionsanklagade vicepresident ska ha länsat sitt hemlands statskassa för att köpa dyra Michael Jackson-souvenirer och andra lyxvaror. Nu slår Ekvatorialguinea tillbaka mot Storbritanniens sanktioner mot vicepresidenten.

Det var i torsdags som Storbritannien införde sanktioner mot fem personer från Ekvatorialguinea, Zimbabwe, Venezuela och Irak som en del av en insats mot global korruption. Deras tillgångar frystes och de belades med inreseförbud.

En av personerna är Teodorin Obiang, vicepresident i Ekvatorialguinea och son till landets president, som anklagas för att ha förskingrat pengar från statskassan till sina privata bankkonton.

Utöver att ha ägnat sig åt korruption och mutor ska Obiang ha spenderat motsvarande fem miljarder kronor på en sexvåningsfastighet i en exklusiv Paris-stadsdel, lyxbilar och en samling Michael Jackson-souvenirer, däribland en juvelbeströdd handske för 2,3 miljoner kronor som sångaren bar under en turné i slutet av 1980-talet.

Ekvatorialguinea kritiserade på lördagen sanktionerna och kallade dem ”olagliga”. ”Dessa ogrundade sanktioner från den brittiska regeringen är rättfärdigade av de manipulationer och lögner som vissa icke-statliga organisationer sprider om Ekvatorialguinea”, skriver regeringen i ett uttalande.

Trots att Ekvatorialguinea är ett av Afrikas oljerikaste länder lever större delen av landets befolkning i fattigdom.

President Teodoro Obiang, som styrt landet med järnhand i 42 år, har anklagats för förtryck och ständiga människorättsbrott av människorättsorganisationer. Sonen ses som hans troliga efterträdare.

Publisert: