Stoppades i senaten – då fick hon ikonstatus

1 av 2
NYHETER

Elizabeth Warren var redan en stigande stjärna bland demokraterna.

När senatsrepublikanerna hindrade henne från att läsa upp ett brev från Martin Luther Kings änka axlade hon manteln som partiets nästa stora hopp.

Spelar hon sina kort rätt kan Massachusettssenatorn bli demokraternas nästa presidentkandidat.

”Mister Sessions har använt makten i sitt ämbete för att frysa den fria rättighet att rösta som svarta medborgare har i samma distrikt som han nu söker tjänstgöra som federal domare”.

Det blev den sista meningen som Elizabeth Warren fick läsa upp inför senaten i tisdags ur det brev som Martin Luther King-änkan och medborgarrättskämpen Coretta Scott King skrev i mars 1986. Brevet var bidragande till att Sessions röstades ner för jobbet som federal domare i Alabama efter anklagelserna om han ska ha gjort rasistiska uttalanden.

Warrens mål var att uppmärksamma brevet inför senatens godkännande av Sessions som USA:s justitieminister, men hon stoppades av den tillförordnade republikanske ordföranden Steven Waines som åberopade regel 19 – att senatorerna i debatt inte får anklaga andra för beteenden eller motiv som inte är lämpliga för ämbetet.

Vann uppmärksamheten

Sessions blev som bekant godkänd som justitieminister ett dygn senare. Men uppmärksamheten vanns av Elizabeth Warren, som när hon inte fick tala längre i senaten ställde sig utanför dess portar och läste upp hela brevet, ett videoklipp som i skrivande stund setts av över 10 miljoner personer på Facebook.

”Låt Elizabeth Warren tala” sa Demokratiska partikommitténs tillförordnade ordförande Donna Brazile och det hela blev snart ett slagord på sociala medier, bland annat genom hashtaggen #LetLizSpeak.

Även presidentkandidaten Hillary Clinton reagerade på Twitter, och delade länken där Warren talade utanför senaten.

– De kan tysta mig, men de kan inte förändra sanningen, sa Elizabeth Warren till CNN senare.

”Republikanerna tog hennes mikrofon. Och gav henne en megafon” skrev New York Times om hur Warren nu blivit en ikon.

Vad partiet behöver

Möjligtvis är det precis vad det sargade Demokratiska partiet behöver efter att ha förlorat presidentvalet trots att det var Hillary Clinton som fick majoriteten av folkets röster.

– Vad människor behöver se från Demokraterna just nu är mer ryggrad och fler som står upp för principer. Elizabeth Warren fortsätter att vara förebilden för gott beteende, säger Adam Green, en av grundarna bakom en progressiv kampanjkommitté som stöttar Warren, till New York Times.

Demokraterna plågas just nu av en kamp mellan de som är moderata och de som drar åt det progressiva hållet, skriver en av ledarskribenterna i en annan text i New York Times, och citerar kongressdemokraten Joe Crowley som berättar om läget inom partiet, och hur man nu försöker skapa en oppositionsstrategi efter åtta år med demokratpresidenten Obama:

– Det finns fortfarande en del ilska och en liten del depression, men ... de (republikanerna, reds anm) ger oss otrolig näring att använda mot dem, säger Crowley.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Inte första gången

Det är inte första gången som Elizabeth Warren intar rollen som Demokratiska partiets framtida hopp. Den 67-åriga juristen valdes till senaten för Massachusetts 2012 som delstatens första kvinnliga senator efter en något brokig kampanj där hennes uttalande om att hon hade påbrå från ursprungsbefolkningen i USA ifrågasattes (något även Trump tog upp under valkampanjen 2016).

Men långt före senatsjobbet hade hon rådgivande roller för olika myndigheter, och efter finanskrisen 2008 var hon aktiv i den kongresskommitté som initierats av president George W. Bush för att stabilisera USA:s ekonomi. Hon fortsatte under Obamaadministrationen som presidentens särskilda rådgivare vid den nystartade myndigheten för konsumentskydd som hon själv kämpat för skulle instiftas. Hon känns igen för sina åthutningar mot den finansiella världen i USA och det som kallas Wall Street-bankerna och utnämndes av Time Magazine som en av ”de nya sherifferna över Wall Street” för sitt arbete med just konsumentskydd och att reglera bankerna. 2015 utsågs hon av samma tidning till en av de 100 mest inflytelserika personerna, med en motivering skriven av Hillary Clinton.

Innan Elizabeth Warren gjorde karriär inom den nationella politiken var hon advokat och juridikprofessor, de senaste 20 åren på anrika Harvard där hon föreläste om sitt huvudämne konkurslag och kommersiell rätt.

Bland de mest högljudda

Hon omnämndes redan inför presidentkampanjen 2016 som en möjlig, men kanske något okänd, presidentkandidat. När Hillary Clinton skulle utse sin vice president-kandidat inför Demokraternas konvent var Warren en av de personer det spekulerades mest kring.

När Donald Trump vid en av presidentdebatterna i oktober mumlade att Hillary Clinton var en ”nasty woman” i en mikrofon som visade sig ha ljudet på var det Elizabeth Warren som kort därefter påminde den nu valda presidenten att även ”nasty women” gick till röstbåsen.

Och under de senatsförhör som genomförts av Trumps nominerade ministrar har Elizabeth Warren och förre presidentkandidaten Vermontsenatorn Bernie Sanders varit bland de mest högljudda demokraterna som ställt kritiska frågor.

Tar steg mot att bli känd

Warren står inför senatorsomval nästa år och har enligt CNN just anställt en medarbetare som är expert på nationell säkerhet, något som tolkas som en åtgärd för ytterligare engagemang i politiken. Dessutom ger hon snart ut ännu en ny bok (tre av hennes tidigare böcker har blivit nationella bästsäljare) om USA:s medelklass, ännu ett steg mot att polera sin image som känd politiker.

Många demokrater hoppas på Warren i nästa presidentval 2020.

Något republikaner inte var sena att påpeka efter debaclet i senaten i veckan:

Redan fått en slogan

– Mycket av det där handlar om 2020-politik, sa South Dakota-senatorn John Thune till MSNBC.

I så fall kan Elizabeth Warren redan fått en slogan, nämligen majoritetsledaren för Republikanerna Mitch McConnells ord om varför Warren stoppades från att läsa brevet, fraser som redan blivit upprepade som kampord för Elizabeth Warren på sociala medier:

”Hon blev varnad. Hon gavs en förklaring. Oavsett det, så framhärdade hon.”

ARTIKELN HANDLAR OM