Polisen kan ha hittat kulorna som dödade Ahmed, 16

avEbba Thornéus

NYHETER

Polisen kan ha hittat kulorna som dödade 16-årige Ahmed i Malmö.

Under onsdagen anträffade specialistutbildade poliser totalt sex kulor – 20-25 centimeter ner i marken – i närheten av mordplatsen.

Kulorna ska nu undersökas på Nationellt forensiskt centrum.

Det var den 12 januari som 16-årige Ahmed Obaid sköts till döds vid busshållplatsen på Amiralsgatan i Rosengård i Malmö.

Sedan dess har polisen bedrivit ett intensivt utredningsarbete för att lösa brottet.

Under onsdagen sa utredningsledaren Bo Lundqvist, chef för polisregion Syds Kalla Fall-grupp, att runt 25 personer arbetar med utredningen, vilket han bedömer som tillräckligt i nuläget. Merparten jobbar med fallet på heltid.

I dag, torsdag, meddelade polisen att man nu kan ha hittat kulorna som dödade Ahmed, vilket 24Malmö var först med att berätta.

– Vi har anträffat kulorna på den platsen där mordet har skett och då är det rimligt att anta att de kommer från det tillfället. Men detta behöver vi såklart fastställa först, säger Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Bättre metalldetektor

Totalt påträffades sex kulor på platsen – omkring 20–25 centimeter ner i marken – som nu ska skickas på analys till Nationellt forensiskt centrum.

Kulorna påträffades under onsdagen, i samband med att en förnyad undersökning av mordplatsen genomfördes med specialistutbildade poliser.

På frågan varför det dröjt tre veckor innan man gjorde fynden förklarar Lars Förstell att man den här gången använde sig av en mer kraftfull utrustning.

En bättre metalldetektor helt enkelt?

– Ja, vi hade en annan modell den här gången och gjorde det med en annan expertis. Det är svårt att säga om det berodde på teknik eller kompetens men vår envishet att göra en ny undersökning har gjort att vi kunnat skaka fram det här.

Hoppas hitta vapnet

Lars Förstell säger även att inga kulor anträffats i Ahmeds kropp.

– Det kan därför inte uteslutas att skott avfyrats medan kroppen låg på marken.

Polisen har nu förhoppningar om att kunna koppla kulorna till något vapen som använts i andra sammanhang.

– I bästa fall så har vi säkrat någon kula tidigare och hoppas därför att kulorna som nu anträffats, i kombination med andra iakttagelser, ska bli ytterligare en pusselbit i mordutredningen.

Bo Lundqvist har tidigare sagt till Aftonbladet att om man lyckades hitta gärningsmannavapnet så skulle man kunna identifiera det utan några kulor.

Lars Förstell vill dock inte kommentera om man anträffat något vapen.

– Den typen av uppgifter kommenterar vi inte med hänsyn till utredningen.

Begravdes i sin hemstad

Det var den 12 januari som 16-årige Ahmed Obaid sköts till döds vid busshållplatsen på Amiralsgatan i stadsdelen Rosengård i Malmö.

På onsdagen begravdes Ahmed Obaid i sin hemstad Najaf i Irak.

Ceremonin inleddes på morgonen, svensk tid, och kommer att pågå i två dagar.

– Hela familjen är på plats. De berättade att det var mycket folk där, många som grät och som ville dela med sig av sin sorg, säger Ahmeds kusin Housam Abbas.

Tusentals människor ska enligt Housam Abbas ha samlats för att visa sitt stöd – både människor som kände Ahmed personligen men även andra som är där för att visa sitt stöd för familjen.

– Ahmed var där och hälsade på för ungefär ett år sedan och många har bra minnen av honom. Han var som en bror för jättemånga och ingen fattar att det verkligen har hänt. Det är som en mardröm man väntar på att få vakna ur.