Säpo

Ytterligare en anhållen för sprängdåden i Göteborg

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Två personer har anhållits misstänkta för inblandning i den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg uppger Säpo under torsdagen.

Samtidigt har en person, som tidigare häktats för allmänfarlig ödeläggelse, delgivits misstanke om ytterligare brott.

– Det gäller försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Den ena av de nu anhållna personerna greps under onsdagen i västra Sverige, vilket Aftonbladet kunde berätta om redan under onsdagen.

Personen misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse i samband med attentatsförsöket mot ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari i år.

Vid boendet hittades en sprängladdning som var konstruerad på ett sådant sätt att den vid en detonation hade orsakat mycket allvarlig skada uppger Säpo.

Den andra nu anhållna personen greps under torsdagen i norra Sverige.

Personen misstänks för försök till mord i samband med att en sprängladdning exploderade och en städare skadades allvarligt på ett asylboende i Västra Frölunda den 5 januari. Städaren vårdas fortfarande på sjukhus.

Den anhållna misstänks också för allmänfarlig ödeläggelse i samband med den sprängladdning som exploderade på Övre Husargatan i Göteborg i november 2016 och för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

– Personen är misstänkt för inblandning i samtliga tre utredningar, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Vid gripandena under onsdagen och torsdagen genomförde säkerhetspolisen även husrannsakningar och andra utredningsåtgärder skriver Säpo i pressmeddelandet

Sedan tidigare sitter en person häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning exploderade vid en lokal som hyrs av Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan i Göteborg.

Personen, som är en ledande medlem inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, har nu även delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

Utredningarna kring samtliga av brotten sker av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Detta då man inte kan utesluta att det finns ett samband mellan de tre dåden.

– I samband med utredningarna har misstankarna om kopplingarna stärkts och lett fram till de senaste dagarnas gripande säger Simon Bynert.

I övrigt vill han inte kommentera ytterligare kring några utredningsdetaljer med hänvisning till förundersökningssekretessen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Göteborg

Frölunda

Aftonbladet