Donald Trump – USA:s nye president

Sessions godkänd som USA:s justitieminister

avSusanna Hållbus

Rösterna blev 52 för, 47 mot, när amerikanska senaten röstade om president Trumps val av justitieminister.

Därmed står det klart att den kontroversiella Jeff Sessions intar posten som chef över justitiedepartementet.

Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är skeptisk till klimathotet och motståndare till abort. Och nu kan juristen och förre senatorn Jeff Sessions, 70, titulera sig USA:s justitieminister.

Det står klart sedan han först blivit nominerad av president Donald Trump, och sedan godkänd i amerikanska senaten. Efter debatten och omröstningen tackade Jeff Sessions de senatorer som röstat på honom och presidenten för förtroendet.

– Jag vill intyga att jag till fullo förstår ansvaret av den posten. Att jag har tjänstgjort 12 år som federal åklagare under de ledare som styrt justitiedepartementet gör det nästan ofattbart att jag nu är den personen.

Senator i 20 år

Jeff Sessions har varit republikansk senator för Alabama i 20 år. Innan dess har han varit federal åklagare. President Ronald Reagan nominerade Jeff Sessions till federal domare 1986. Nomineringen röstades ner efter anklagelser om att Sessions ska ha gjort rasistiska uttalanden.

Jeff Sessions nekade till de påstådda uttalanden.

Mister Sessions har använt makten i sitt ämbete i ett fult försök att skrämma äldre svarta väljare. För detta klandervärda beteende ska han inte belönas med en post som federal domare”, skrev medborgarrättskämpen Coretta Scott King i ett brev till senaten i mars 1986.

Citerade Martin Luther Kings änka

Nästan 31 år senare blev demokratiska senatorn Elizabeth Warren tystad när hon citerade brevet från Martin Luther Kings änka under tisdagens debatt. Den tillförordnade ordförande i senaten Steven Waines påpekade regel 19 – att senatorerna i debatt inte får anklaga andra för beteenden eller motiv som inte är lämpliga för ämbetet senator.

Efter onsdagens omröstning är det en titel som Sessions inte längre har.

”Det finns ingen regel 19 som hindrar mig från att tala om Jeff Sessions längre. Så låt mig säga detta tydligt: Detta är bara början” skriver demokratiska senatorn Elizabeth Warren på Twitter.