Trumps utspel: ”Alla negativa mätningar är falska nyheter”

avGustaf Tronarp

1 av 2

WASHINGTON. Många har sett tecknen länge.

Men nu medger Donald Trump själv att han anser att varje opinionsundersökning som går honom emot är lögnaktig.

”Alla negativa mätningar är fake news”, twittrar presidenten.

Temat känns igen från valrörelsen. Donald Trump var hela tiden snabb med att döma ut opinionsundersökningar som visade att han låg efter rivalen Hillary Clinton. För det mesta la han skulden för detta på medierna, Demokraterna och ”etablissemanget”.

Mätningar där Trump gick starkt till välkomnade han lika kvickt med högljudda hyllningar.

Miljardären har hållit fast vid denna attityd även efter att han börjat arbeta i Vita huset. Det visades tydligt i förra veckan, när det kom statistik som visade att 227 000 nya jobb skapades i USA i januari. Det är en hög siffra, och arbetslösheten i landet är mycket låg. Rapporten gjorde presidenten nöjd.

– Härlig känsla i landet just nu, sa han under ett möte med sitt ekonomiska råd.

Under valrörelsen avfärdade Trump flera gånger samma siffror som lögner. I augusti beskrev han arbetslöshetsstatistiken som ”en av de största bluffarna i politiken”.

”Fattar mina egna beslut”

På måndagsmorgonen medgav så Donald Trump att han faktiskt anser att en undersökning är falsk så fort den visar honom i en dålig dager.

”Alla negativa mätningar är fake news, precis som undersökningarna från CNN, ABC, NBC under presidentkampanjen. Ursäkta, men människor vill ha gränssäkerhet och extrem granskning”, twittrade presidenten.

Trump fortsatte med att slå fast att han inte är rädd för att tänka själv.

”Jag fattar mina egna beslut, till stor del baserat på en ackumulation av data, och alla vet det. Vissa FAKE NEWS-medier ljuger för att försöka marginalisera.”

Historiskt illa omtyckt

Det som fått Donald Trump att ilska till är en undersökning från CNN och analysföretaget ORC. Den visar att Trump har den högsta missnöjessiffran för en ny president sedan mätningarna inleddes 1953.

Enligt rapporten är också en majoritet av amerikanarna negativt inställda till presidentens viktigaste förslag. Störst är motståndet mot muren vid USA:s södra gräns. Sex av tio anser att det gigantiska projektet är en dålig idé.

ARTIKELN HANDLAR OM