Tåget slet av Davids arm – läkarna sydde tillbaka den

1 av 2
NYHETER

Plötsligt såg David Schultze, 22, ur ögonvrån hur något stort kom emot honom. Godståget träffade honom med full kraft och han gjorde en fasansfull upptäckt, berättar Hallands Nyheter.

– Jag tittade ned och såg att armen var borta, säger David.

Det var strax innan lunch 11:e februari 2016. David Schultze från Horred skulle parkera några skyliftar på sin arbetsplats i Värö. Han arbetade intill en tågräls och vinkade till föraren av ett stillastående godståg. Han hade parkerat två skyliftar när något plötsligt hände.

– Jag såg i ögonvrån hur något stort rörde sig snabbt mot mig och började springa, säger David.

Armen slets av

Men han hann inte undan. Smällen när godståget körde in i liften träffade honom med full kraft. David berättar hur allt skakade och blicken blev suddig. När tåget passerat stod han fortfarande upp och hann börja tänka att allt hade gått bra. Sedan tittade han ned.

– Då såg jag att hela underarmen var borta. Den låg en bit bort, säger han.

David drabbades av panik och sprang skrikande mot företagets kundcenter. Där möttes han av sin chef och några kollegor som genast ströp armens blodtillförsel och ringde 112. En av kollegorna sprang ut och hämtade den avslitna armen, som sedan lades i en påse med frysta korv- och hamburgerbröd. David minns hur han tittade på armen och kom på sig själv med att försöka röra på fingrarna. När han insåg att det inte gick stegrades paniken.

– Jag kände att nu är livet över. Smärtan började komma och jag hann tänka på alla saker jag inte kunde göra utan armen, säger han.

Lyckad operation

David kördes i ambulans till sjukhuset där han sedan opererades i 13 timmar. Det första han såg när han vaknade var sina två bröder som vakat vid sjuksängen. Sedan tittade han åt sidan och såg sin pappa, en läkare – och sin egen vänsterarm.

– ”Fan vad gött, har ni sytt tillbaka den?”, var det första jag sade. En brutal kommentar såhär i efterhand kanske, säger David.

Mellan februari och juni förra året opererades David ytterligare 15 gånger. Idag, ett år efter olyckan, har David känsel i handflatan och kan röra lite på fingrarna. Benen i armen kommer inte att läka ihop, men en konstgjord armbåge ska opereras in. Läkarna tror att han kommer att återfå som bäst 60 procent av armens funktioner. David själv är dock optimistisk och hoppas på mer. Han har även lärt sig att klara sig bra med en frisk arm.

– Man blir påhittig och hittar på knep. Jag kan ju inte bara lägga mig ned och dö, säger han.

”Borde få nobelpris”

I nuläget jobbar han halvtid på samma företag som tidigare, men på en arbetsplats i Mölndal. Att återvända till olycksplatsen kändes alldeles för jobbigt. Han har inte haft någon kontakt med godstågets förare och vet själv inte hur olyckan kunde inträffa. Han är dock tacksam över kollegornas snabba ingripande och sjukvårdspersonalens insats som räddat hans arm.

– Det går inte att beskriva min lycka över kirurgerna och de fantastiska sköterskorna. De är fantastiska och borde få nobelpris allihopa, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM