Rysslands invasion av Ukraina

Moskva hotar Sverige om Nato: I samma sits som Ukraina

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Skulle Sverige eller Finland gå med i Nato så kommer Ryssland behöva vidta åtgärder, sa det ryska utrikesdepartementet i går kväll.

– Vi är i precis samma situation som Ukraina hamnat i, säger experten Claes Levinsson.

På en pressträff i går sa Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement:

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges inträde i Nato, vilket i första hand är ett militärt block som ni väl förstår, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som skulle kräva att vårt land vidtar ömsesidiga åtgärder, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén kommenterade uttalandet senare på en egen pressträff.

Presskonferens med ÖB Michael Bydén, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist angående säkerhetsläget.

– Det är Sverige som själva och självständigt beslutar om vår säkerhetspolitiska linje, sa Andersson.

– Just nu ser vi inga oroväckande ryska militära rörelser kring våra gränser, men vi är naturligtvis vaksamma, sa Bydén.

”Samma situation som Ukraina”

Rysslandsexperten Claes Levinsson, prefekt på institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet menar att Sverige är i ett utomordentligt farligt läge just nu.

– Sverige och andra små stater har ett ganska dåligt utgångsläge i den värld Putin nu försöker etablera. Vi är i precis samma situation som Ukraina har hamnat i, ett neutralt land som försöker söka förbindelser.

Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement.
Eld och rök i Kiev, efter Rysslands invasion.

Levinsson menar att orsakerna bakom kriget i Ukraina inte bara handlar om invånarna i Luhansk och Donetsk. Ryssland har en liknande inställning till alla länder i sitt närområde.

– Det handlar om att Ryssland inte tolererar att små stater gör egna säkerhetspolitiska vägval. Ryssland förbjuder oss i princip att närma oss Nato. säger Levinsson.

Sverige är mer intressant för Ryssland

Claes Levinsson säger att den Svenska säkerheten är beroende av att vi har samarbeten och relationer med andra. Det är därför bekymmersamt att det är någonting som Ryssland nu tydligt markerar att de inte tolererar.

– Vi har strategiska områden som är av intresse för Ryssland, exempelvis Gotland.

Han menar att Sverige har fått Rysslands ögon på sig allt mer.

– Under kalla kriget låg den säkerhetspolitiska konfliktens tyngdpunkt längre söderut. I dag ser det säkerhetspolitiska landskapet annorlunda ut. Sverige är mycket mer intressanta för Ryssland nu än vad vi var då.

”Finns ingen väg tillbaka”

Sverige har redan ett nära samarbete med Nato även om vi inte är med i alliansen. Tidigare i veckan sa Magdalena Andersson att det fortfarande inte är aktuellt att överväga ett medlemskap.

Samtidigt skriver Finlands före detta statsminister Alexander Stubb att det nu är dags att tänka om kring Nato-medlemsskapet.

”Vi har strategiska områden som är av intresse för Ryssland, exempelvis Gotland”, säger experten Claes Levinsson.

”Ryssland trycker finland närmare ett Nato-medlemsskap”, skriver Stubbpå Twitter.

Claes Levinsson säger att det är svårt att spekulera i vad som skulle hända om Sverige närmade sig Nato. Ryssland har markerat tydligt och läget är just nu oförutsägbart.

– Men det kan också leda till mer stabilitet om vi sökte oss närmare Nato. Skulle Sverige bli attackerat är det ingen som kommer hjälpa oss militärt, säger han.

– Vi har ett helt nytt internationellt läge där allting är oklart och det finns ingen väg tillbaka, säger Levinsson.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Kiev kommer falla inom några dagar

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Rysk politik

Micael Bydén

Ukraina

Nato

Ryssland

Magdalena Andersson