Stor demonstration mot Rysslands invasion

Av:  Marielle Theander Olsson/TT

Många demonstranter samlades på lördagen i centrala Stockholm i en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina.

– Det är fruktansvärt att se så många civila dö. Jag hoppas att vi får se ett slut på kriget snart, säger Andrii, som kom hit från Ukraina 2014.

Blågula flaggor smattrade i vinden när hundratals människor slöt upp på Sergels torg för att demonstrera mot Rysslands invasion av Ukraina. Många hade med sig hemmagjorda plakat med budskap som ”Stoppa Putins barbari” och ”No-fly zone over Ukraine now”.

Efter att den ukrainska nationalsången spelats talade Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk, som bland annat tackade för stödet från Sverige.

I folkhavet står Kateryna Sobinova som kom till Sverige med sin mamma och syster från staden Dnipro veckan efter krigets utbrott. I händerna håller hon en hemmagjord skylt med orden ”Kids are killed” – ”Barn dödas”. Hon tycker att det är viktigt att göra ukrainska röster hörda.

– Just nu är vi på en trygg plats och känner oss mycket säkrare, men de flesta av min familj och mina vänner är kvar, så vi är oroliga. Vi måste stoppa kriget och Ukraina behöver stöd från EU i form av sanktioner, säger hon.

Orolig för sin familj

Bredvid står hennes tidigare studiekamrat Rosyslav Skrypnyk som också är på plats för visa sitt stöd. Han har bott i Sverige i sex år, men har delar av sin familj kvar i Ukraina, bland annat sin morfar som är sängliggande.

– Jag är jätteorolig för dem såklart. Det är oacceptabelt att de inte tillåter humanitära korridorer, säger han.

Rosyslav Skrypnyk tror att det måste till fler hårda sanktioner mot Ryssland för att Putin någonsin ska överväga att lägga ner vapnen och vilja samtala och han anser att alla länder borde sluta köpa rysk gas och olja.

– Jag hoppas också att regeringen fortsätter stödja Ukraina och att man skickar fler vapen.

Bolund talade

Demonstrationen arrangerades av Nordic Ukraine Forum, i samverkan med Ukrainas ambassad i Sverige.

Bland talarna syntes Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Gunnar Hökmark, före detta riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Moderaterna, en av initiativtagarna till Måndagsrörelsen, samt representanter från flera organisationer däribland Amnesty, Plan International Sverige och War Child.

Många avslutade sina anföranden med orden ”Slava Ukraini” – ”Ära till Ukraina”, varpå publiken svarade med ”heroiam slava!” – ”ära till hjältarna!”.

Vill öka medvetenhet

Andrii, som kom hit från Ukraina 2014, berättar att han är på plats för att visa sitt stöd för sina landsmän och för att öka medvetenheten om kriget i Sverige.

– Jag är stolt över att Ukraina står enat och gör så hårt motstånd, men jag är förskräckt över förstörelsen och ryssarnas likgiltighet, säger han.

Bredvid honom står kollegan Natalya, ursprungligen från Donetsk, som har bott i Sverige i fem år. Efter krigets utbrott lyckades hon få hit sin mamma som tidigare bodde i Kiev.

Natalya berättar att de försöker demonstrera varje lördag för att visa sitt stöd och att en av hennes vänner som hon arbetat med är kvar i den svårt krigsdrabbade staden Mariupol. Hon har svårt att hitta orden för att beskriva situationen.

– Nästan alla mina vänner är påverkade och det påverkar mig också personligen. Barn dör. Jag saknar ord.

Andrii hade helst velat se ett förbud mot import av rysk olja och gas. Han säger också att han ”blir illamående” när andra länder oroar sig för hur deras ekonomier ska påverkas, samtidigt som hans hemland hotas.

– Det är fruktansvärt att se så många civila dö i det här kriget. Jag hoppas att vi får se ett slut på det snart.

Publisert:

Ämnen i artikeln