Nya kyrkopolitikern Douglas, 29, gillar satanism: ”Intressant livsåskådning”

Douglas Blomberg, 29, gillar satanistiska grupper på Facebook – men kallar sig inte för satanist.

Nu ska han representera Sverigedemokraterna i Norra Tjust pastorat.

– Jag har börjat gå igenom vad jag gillar och inte på Facebook, säger han.

Sverigedemokraterna har valts in i Norra Tjust pastorat i Västerviks kommun. 29-årige Douglas Blomberg ska nu representera partiet. Nyckelfrågorna är underhåll av kulturarv samt att locka en yngre målgrupp till kyrkan.

– Jag har en positiv syn på det här och det är en stor merit för mig. Jag har alltid varit intresserad av kyrkan och religion. Nu ska jag få komma in och lära mig mer om hur de arbetar politiskt inom kyrkan, säger han till Aftonbladet.

Douglas Blomberg ska representera SD i Norra Tjust pastorat.
Douglas Blomberg ska representera SD i Norra Tjust pastorat.

”Är inte sån som ber”

Han berättar att han själv är döpt och konfirmerad, men att han inte klassar sig som hundra procent religiös.

– Men jag tror på att det finns något annat. Men jag är inte en sån som ber och går på mässor, säger han.

Under måndagen uppmärksammade Västerviks-Tidningen att Blomberg gillar flera sidor med kopplingar till asatro och satanism. Bland annat sidan ”Temple of Black Light” som delat ett inlägg som löd ”Män ska styra, kvinnor ska tjäna".

– Oj. Det är inget jag står bakom. Jag är väl inte feminist, men tror på allas lika värde, sa Blomberg, till tidningen då.

Douglas kommer från Överum i Västerviks kommun. Överums kyrka på bilden.
Douglas kommer från Överum i Västerviks kommun. Överums kyrka på bilden.

”Visst finns det rötägg”

När Aftonbladet når honom på telefon har han slutat gilla sidan.

– Jag reagerade på det och gick direkt ut på min Facebook och tog bort min gilla-markering. Jag visste inte om det och hade jag vetat hade jag inte gillat den sidan.

Du gillar många sidor på Facebook. Vet du vad det är du gillar?

– Jag kan säga att majoriteten av det jag gillar är från tidig Facebook-ålder. Nu har jag gått igenom en del sidor och börjat rannsaka min Facebook. Jag var ung och dum och gillade mycket konstigt, säger han.

Är du satanist?

– Jag anser inte att jag är satanist i dagsläget. Men jag är en stor fantast av det ockulta. Jag gillar helt enkelt att läsa och lära mig om olika religioner och grenar.

Vad tycker du om satanism?
– Jag tycker det är en intressant livsåskådning eller religion som tror på jämställdhet och allas lika värde. Den har så många punkter. Visst finns det rötägg där, men det är likadant i alla religioner. Jag rekommenderar alla att läsa på om den.

Kan du förstå att folk reagerar på din koppling till satanism i din roll som kyrkopolitiker?

– Ja, jag kan förstå det. Det är en mörk del av en religion, men fler borde läsa på om satanismen och alla grenar inom religionen man tillhör. Jag har varit insnöad på kristendomen och nu grottar jag ner mig i satanismen. Jag vill lära mig allt om allt.

Publisert:

LÄS VIDARE