Krisztian, 44, fick blodpropp i magen – misstänkt vaccineffekt

”Som en brinnande gaffel som försökte ta sig ut ur magen”

En vecka efter att Krisztian Balogh, 44, tagit sin andra dos vaccin fick han föras akut till sjukhus.

I magen hittades flera blodproppar – som läkarna misstänker orsakats av vaccinet.

Även efter vad som har hänt tycker jag att det är en självklarhet att vaccinera sig, säger han.

I mitten på augusti var det dags för Krisztian Balogh i Gislaved att ta sin andra spruta covidvaccin. Den första dosen Pfizer hade bara gett lite ont i armen, att något skulle hända den här gången hade han ingen tanke på.

Men en vecka efter sprutan började han få ont i magen. Han tog en Alvedon men smärtorna blev bara värre. På natten kunde han inte sova på grund av smärtan. På morgonen ringde han 112.

– Det var katastrof. Man känner igen vanligt ont i magen, det var en annan smärta. Det var som en brinnande gaffel som försökte ta sig ut ur magen. Sen började det stråla ut i ryggen, berättar Krisztian.

Krisztian Balogh fick flera blodproppar i magen.
Krisztian Balogh fick flera blodproppar i magen.

Anmäld som biverkning

Han blev inlagd på Värnamo sjukhus där han fick genomgå en rad tester. Efter en röntgen såg läkarna att Krisztian hade en stor blodpropp mellan levern och magsäcken.

Sjukhuset valde att anmäla Krisztians fall till Läkemedelsverket som en misstänkt biverkning orsakad av covidvaccinationen.

– Proppen satt på ett ovanligt ställe och jag har inga anlag för blodproppar. Läkarna konstaterade därför att det antagligen var från vaccinet.

Krisztian skrevs ut efter en vecka och fick med sig sprutor med blodförtunnande och morfin.

Men efter fem dagar var morfinet slut. Det var inte magsmärtorna – de hade blivit värre. Särskilt ont gjorde det när han åt.

– Jag togs in på röntgen igen, då visade det sig att det kommit fler blodproppar i magsäcken.

– När jag hade som ondast och blodförtunnandet inte hjälpte så var jag ganska skraj faktiskt.

Pfizers vaccin mot covid-19 är ett mRNA-vaccin. Läkemedelsverket har fått in drygt 550 anmälningar om misstänkta biverkningar i form av blodproppar av vaccinet, vars officiella namn är ”Comirnaty”. Totalt har 10 över 10 miljoner doser getts ut i Sverige.
Pfizers vaccin mot covid-19 är ett mRNA-vaccin. Läkemedelsverket har fått in drygt 550 anmälningar om misstänkta biverkningar i form av blodproppar av vaccinet, vars officiella namn är ”Comirnaty”. Totalt har 10 över 10 miljoner doser getts ut i Sverige.

”Går åt rätt håll”

Han blev inlagd igen och fick en högre dos blodförtunnande och morfin varannan timme. Och efter några dagar vände det äntligen. Efter två veckor på sjukhus blev Krisztian utskriven.

Han kämpar nu för att återgå till vardagen men är fortfarande sjukskriven. Han riktar ett stort tack till sjukvårdspersonalen som han menar räddade hans liv.

– Läkare från hela landet var engagerade, det var starkt jobbat av dem.

Läkemedelsverket har fått in drygt 550 anmälningar om blodproppar efter de mer än 10,3 miljoner doser som hittills getts av Pfizers vaccin i Sverige.

Utöver den mycket ovanliga biverkningen hos Astra Zenecas vaccin, där personer drabbades av blodproppar med låga nivåer av blodplättar, så finns det inget fastställt samband mellan vaccin och blodproppar.

I befolkningen drabbas 1 av 1 000 av venösa blodproppar, där proppar i mage men även ben och lungor ingår.

– Det är inte en högre andel bland vaccinerade som får blodproppar än bland befolkningen i stort, säger Eli Westerlund, koagulationsspecialist och överläkare på Internmedicin och infektion på Danderyds sjukhus.

Eli Westerlund, koagulationsspecialist och överläkare.
Eli Westerlund, koagulationsspecialist och överläkare.

Högre risk vid covid

Eli Westerlund har jobbat på covidavdelning under pandemin. Hon pekar på att risken att drabbas av blodproppar är betydligt högre för den som får covid. Av de covidpatienter som läggs in på sjukhus drabbas en av tio av blodproppar.

– Alla sjukhusvårdade covidpatienter får blodförtunnande för att förebygga blodproppar. På iva får en av fem det som komplikation.

Och trots besvären ångrar Krisztian inte att han tog vaccinet.

– Det var självklart att vaccinera mig, inte bara för min egen skull utan även för min mor som jag vill skydda. Även efter vad som har hänt tycker jag att det är en självklarhet. Man ska vara uppmärksam på biverkningar efter man tagit det. De finns, men vinsterna med vaccinet är större.


Publisert:

LÄS VIDARE