Greta Thunberg

Greta Thunberg rasar mot Cop26: ”Bla bla bla”

Detta har hänt på Cop26 under torsdagen

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Samtidigt som klimatmötet Cop26 i Glasgow fortsätter flaggar IEA för att det finns hopp om att nå målen – om länderna håller sina löften.

”Greenwashing”, skriver Greta Thunberg kritiskt om toppmötet.

Det krävs bara en sak för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,8 grader. Enligt det internationella energiorganet IEA är det att alla länder håller sina löften om nettonollutsläpp.

”Ett stort framsteg men mycket mer behövs!”, skriver chefen för IEA, Fatih Birol på Twitter.

”Bla bla bla”

Att mycket mer behövs göras tycker även Greta Thunberg. När klimattoppmötet COP26 i Glasgows fjärde dag nu går mot sitt slut är klimataktivisten starkt kritisk till konferensen. Hon kallar det för ”Greenwashing”, en skönmålning av miljöarbete.

”Detta är inte längre en klimatkonferens. Det här är den globala nordens gröntvättningsfestival. Ett två veckor långt firande av att fortsätta som vanligt och bla bla bla”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Utsläppen lika stora som innan pandemin

Pandemin har resulterat i att koldioxidutsläppen globalt har minskat under en tid. Men utsläppen är nu tillbaka på nästan samma nivåer som innan pandemin, visar en rapport från Global Caron Project.

Greta Thunberg på plats i Glasgow.

Att nivåerna nu är tillbaka på liknande nivåer som innan pandemin menar forskare är en varningssignal för världens ledare som samlats på COP26.

”Katastrofal väg”

Trots dagens upplyftande besked om att den globala uppvärmningen kan begränsas till 1,8 grader om alla länder håller sina löften så varnar vissa för att det inte är anledning för folk att vara nöjda.

Som det ser ut just nu är världen fortfarande på väg mot 2,7 graders uppvärmning, ”en katastrofal väg”, sa Selwin Harts, särskild rådgivare på FN under dagens klimatkonferens i Glasgow.

– Vi kan inte vila förrän vi gjort jobbet. Vi måste erkänna att det här är en kamp som vi inte har råd att förlora och jag uppmanar alla att fortsätta kampen, sa Selwin Hart under torsdagen.

Joe Biden talade tidigare i veckan på Cop26.

Ursprungsbefolkning har utropat grön stat

Under Cop26 fjärde dag har även ett nytt land utropats. Det var ledare för ursprungsbefolkningen på Papua Nya Guinea som under dagen presenterade en vision om en ny grön stat i en region som sedan länge försökt förklara sig självständig från Indonesien.

Ursprungsbefolkningen vill att staten ska ligga i den omtvistade regionen på ön Västpapua i Indonesien. Ursprungsbefolkningen på ön, där en av värdens största regnskogar finns, förklarade sig förra året självständiga från Indonesien. Den västpauanska självständiga staten har inte erkänts internationellt.

Under klimatmötet i dag presenterade de tre punkter för den tänkta utbrytarnationen som de vill ska vara världens första ”gröna stat”.

De vill att det ska anses vara ett grovt brott att skada ekosystemet, ursprungsbefolkningen ska återfå ansvaret för att skydda naturen och dess resurser, och hårda krav ska ställas på företag som ägnar sig åt bland annat gruv- och skogsindustri i området.

Protester under Cop26.

Ingen deadline för slutet för kol

I dag var ”energidagen” på Cop26 och när torsdagens klimatkonferens nu är avslutad skriver grundaren av klimatadvokatbyrån Client Earth, James Thornton att han är besviken.

Advokaten som är specialiserad på att stämma stater och företag i miljö- och klimatfrågor menar att toppmötet i år hade kunnat vara mötet då kolkraften skulle få ett definitivt slutdatum.

”Att det inte finns någon tydlig deadline för när vi ska avsluta vårat beroende av kol är en besvikelse. De löften och datum som finns just nu är för lösa om vi ska kunna halvera utsläppen till 2030 och ha nettonollutsläpp 2050”, skriver Thornton på Twitter.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Klimat & miljö

COP26

Klimathotet