Biden till Buffalo efter masskjutning

TT-AFP

Publicerad 2022-05-16

USA:s president Joe Biden och hans fru Jill Biden reser till Buffalo i delstaten New York på tisdag, för att hedra offren för helgens masskjutning.

Tio personer sköts till döds på lördagseftermiddagen. En 18-åring misstänks ha parkerat sin bil på en parkering utanför en matbutik, klivit ut och börjat skjuta. Massakern fortsatte inne i butiken.

Biden säger i ett uttalande att mer om gärningspersonens motiv måste utredas. Men han konstaterar också att ”vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på hatmotiverad inhemsk terrorism”.

Skytten hade hjälm, kroppsskydd och kamouflagekläder på sig och var beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15. En hjälmmonterad kamera ska ha livesänt händelsen på plattformen Twitch. Bolaget säger att sändningen stoppades mindre än två minuter efter det att våldet inletts.

Gärningsmannen misstänks ha åkt de 32 milen från sitt hem i Conklin och utfört masskjutningen av rasistiska motiv.

– Bevisen vi har upptäckt hittills säkerställer att det här absolut är ett rasistiskt hatbrott, säger Joseph Gramaglia, polischef i staden.

Den federala polisen FBI utreder också dådet som ett hatbrott. Butiken ligger i ett område där många svarta bor, och de flesta av offren var svarta.

– Den här individen kom hit med det uttalade syftet att ta så många svarta liv som han bara kunde, säger Buffalos borgmästaren Byron Brown.