Biden om Turkiet-kraven om Nato: ”Kommer reda ut det”

Det som kändes klart raserades snabbt efter Turkiets nej till svenskt medlemskap i Nato.

Nu sätts hopp till att USA, alliansens största krigsmakt, ska övertyga den turkiska regeringen.

– Jag kommer inte att åka till Turkiet, men jag tror att vi kommer att reda ut det här, säger president Joe Biden.

Under onsdagen förde försvarsminister Peter Hultqvist samtal med sin amerikanska kollega Lloyd Austin i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.

På agendan stod Nato och säkerheten i Europa.

PLUS: Alla steg – Sveriges väg till Natomedlemskap

Imorgon ska statsminister Magdalena Andersson träffa USA:s president Joe Biden tillsammans med Sauli Niinistö, Finlands president.

”USA kommer att arbeta tillsammans med Finland och Sverige för fortsatt vaksamhet vad gäller alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och avskräcka och bemöta aggression eller hot om aggression” säger Biden i ett uttalande inför mötet.

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist.

Några regelrätta säkerhetsgarantier för perioden mellan ansökan och medlemskap, den så kallade gråzonen, finns fortsatt inte. Däremot har amerikanerna lovat förstärkt militär närvaro på marken, till sjöss och i luften, meddelade försvarsminister Hultqvist efter mötet.

Ett amerikanskt lugn

Men – för att det överhuvudtaget ska bli ett medlemskap krävs att krånglet med Turkiet röjs ur vägen.

Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan begär bland annat att Sverige ska utlämna 33 personer som han kallar ”terrorister”. Ambassadören i Sverige kräver att alla band med milisen YPG kapas.

Ren och skär strategi, menar bedömare. För att demonstrera makt och kunna köpslå.

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan.

Förhoppningar finns att USA nu på något sätt ska ta Turkiet i örat. När president Biden mötte pressen på onsdagen var det med lugnande besked.

– Ledarna för Finland och Sverige kommer hit för att träffa mig på torsdag, jag tror att vi kommer att reda ut det här, säger Biden enligt CNN.

PLUS: Alla steg – Sveriges väg till Natomedlemskap

Kan du övertyga Turkiet? undrade reportrarna.

– Jag kommer inte att åka till Turkiet, men jag tror att vi kommer att reda ut det här, upprepade Biden.

Joe Biden.
Joe Biden.

”Det fina med den fria världen”

Enligt Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har den amerikanska administrationen en ”mycket god” känsla om processen.

– Vi är övertygade om att Finland och Sverige i slutändan kommer att få en effektiv och ändamålsenlig anslutningsprocess samt att Turkiets bekymmer kan adresseras, säger Jake Sullivan, enligt CNN.

Sullivan uppger att Finland, Sverige och USA arbetar intensivt för att hitta en lösning.

– Det är det fina med den fria världen, med den västliga alliansen, med Nato – det är att du har en skränig samling stater som alla har olika åsikter, perspektiv och intressen, men de vet också när det är tid att hålla ihop och hur tvister ska lösas, säger han.

Utrikesminister Anthony Blinken kommer också att träffa sin turkiske motsvarighet Mevlut Cavusoglu i New York inom kort.

Publisert:

LÄS VIDARE