Regeringens vårbudget kan avgöras av lotten

Av:  Owe Nilsson/TT

Om Amineh Kakabaveh inte röstar med Socialdemokraterna innebär det att regeringen kan förlora viktiga omröstningar i riksdagen. Arkivbild.
Om Amineh Kakabaveh inte röstar med Socialdemokraterna innebär det att regeringen kan förlora viktiga omröstningar i riksdagen. Arkivbild.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen.

Det kan leda till att regeringens vårbudget avgörs av lotten i riksdagen.

I höstas slöt Socialdemokraterna en överenskommelse med Amineh Kakabaveh för att få stöd till Magdalena Andersson i statsministeromröstningen. Överenskommelsen innebär bland annat att S lovat att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska självstyret i norra Syrien och att gruppen YPG inte ska klassas som terrorister.

Nu anser Kakabeveh att partiet inte lever upp till överenskommelsen och hon är missnöjd över hur medlemmar och sympatisörer till YPG behandlas i Sverige.

Inte terrorister

– Kommer man inte fullfölja hela överenskommelsen kommer jag inte ge stöd i avgörande omröstningar, säger Amineh Kakabaveh till Ekot.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skrev i ett uttalande den 24 november:

“Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa stats aktörer som terrorister är oacceptabelt.”

Ordförande i riksdagens utrikesutskott, socialdemokraten Kenneth G Forslund säger till TT att överenskommelsen med Kakabaveh har fullöljts.

Flera möten

– Det har varit ett antal möten och seminarier, och vi har haft särskilda möten med den samlade oppositionen i Syrien som kunnat samlas för att diskutera och förhandla gemensamma lösningar för framtiden, säger han.

Socialdemokraterna har heller inte ändrat uppfattning om att PYD och YPG inte ska klassas som terrorister.

– Nej, det har vi inte gjort. Det handlar om vad EU har för terrorlistning. Vi har ju ingen annan än EU:s, säger Forslund.

Han tror att tvisten med Amineh Kakabaveh ska lösas.

– Vi får fortsätta att prata och jag tror att vi ska hitta varandra i det här, säger han.

Lotten kan avgöra

För att hennes röst ska spela någon roll i den kommande omröstningen om regeringens vårbudget måste dock Centerpartiet rösta aktivt för regeringens budget. Lägger C i stället ned sin röst som i höstas, spelar Kakabavehs röst ingen roll. Då vinner motförslaget från M, SD, KD och L.

Centern har inte sagt hur de ska rösta. Om de röstar för regeringens budget och Kakabaveh lägger ned sin röst, blir det 174-174 i omröstningen, givet att den avhoppade SD-politikern Roger Richthoff röstar med de borgerliga.

Då avgör lotten vilket av de två budgetalternativen som vinner.

– Det är ju en onödig spänning. Den lotten är värd 30 miljarder, säger Kenneth G Forslund (S).

Publisert: